Bezár!
2020. augusztus 7., péntek, Ajándok, Ibolya napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:44 Még mindig nagy erőkkel oltják a tüzet a hajdúböszörményi fatelepen17:30 Százmilliárd dollár fölé kúszott a Facebook-zsidó vagyona17:01 Sámán, Petrovics és a nem létező Larisza - volt miről beszélnie Putyinnak és Lukasenkának16:38 Vasvillás-baltás szóváltás miatt tartóztattak le egy férfit16:12 Bemutatkozott a járványügyi bevetési egység15:51 Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség15:32 Libanoni elnök: nem kizárt, hogy a robbanást rakéta becsapódása okozta Bejrútban15:08 Megegyeztek a felvidéki magyar pártok14:39 Csak egy hírmondó maradt a Mauritánia partjainak közelében felborult migránscsónak után14:05 Nem ezt ígérték, de maguk helyett inkább munkájukat szakítják meg az olasz törvényhozók13:46 A Facebook nemzetbiztonsági kockázat: véleménydiktatúra-ellenes törvényjavaslatot nyújt be a Mi Hazánk12:39 Fosanban halálra ítéltek egy Ye Jianhui nevű kanadait12:36 Vakcinaverseny: a jövő héten bejegyzik az első orosz oltóanyagot12:25 Csak egy fegyverest sikerült elfognia az FSZB-nek Ingusföldön - igaz, a többi sem fog már robbantani12:12 Kaliforniai álom: közel húszezer rabot szabadít fel a nyitott börtönkapuk politikája
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Peking szerint az új nemzetbiztonsági törvény "visszatereli Hongkongot a fejlődés útjára"

Reklám

Peking szerint joghézagokat szüntet meg a Hongkongban újonnan életbe léptetett nemzetbiztonsági törvény, amelyet sokan amiatt bírálnak, hogy tovább csökkentheti a különleges közigazgatási státusú város autonómiáját.
Sen Csun-jao, a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága alá tartozó jogalkotói testület vezetője egy szerdai sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: az új törvény felszámolja azokat a joghézagokat, amelyek eddig nem tették lehetővé egy nemzetbiztonsági keretrendszer kialakítását Hongkongban.
A bizottság kedden reggel egyhangúlag szavazta meg a törvénytervezetet, amelyet Hszi Csin-ping kínai elnök délután el is látott kézjegyével. A hat fejezetből és 66 cikkből álló jogszabály részleteit azonban csak néhány órával később hozták nyilvánosságra.
Az új törvény értelmében Peking joghatóságot fog gyakorolni az olyan "bonyolultnak" tekintett esetek felett, amelyeknél a belügyekbe való külföldi beavatkozás vagy a nemzetbiztonságot veszélyeztető komoly fenyegetés merülne fel, vagy esetleg a helyi hatóságok nem tudnák hatékonyan betartatni a törvényt. Ilyen esetekben a törvényszegéssel gyanúsítottak kiadhatók a kínai hatóságoknak, de ezzel párhuzamosan Peking egy saját ügynökséget is létrehoz a városban a vizsgálatok lefolytatására, és egy különleges rendőri egységet állít fel a nyomozás elvégzésére.
A jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy más külső elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként. Legszigorúbb büntetésként a törvény minden esetben lehetővé teszi az életfogytig tartó börtön kiszabását, enyhébb bűncselekményeknél kevesebb mint három évig tartó szabadságvesztést javasol. Az új jogszabály visszamenőleg nem alkalmazható ugyan, de a jogsértések részletezése a kormányellenes tüntetésekkel összefüggő cselekményeket idézi fel. A terrorizmus kategóriájába sorolja például a tömegközlekedési eszközök és létesítmények megrongálását, és külföldi felekkel való összejátszásnak minősítheti, ha valaki Hongkong vagy a központi kormányzat elleni szankciók kivetését követeli külföldi szereplőktől. A tavaly júniusban kezdődött kormányellenes tüntetéshullámban egyes tiltakozók gyakran megrongálták a hongkongi helyi érdekű vonat járműveit és állomásait, Joshua Wong demokráciapárti aktivista pedig kulcsszerepet játszott az Egyesült Államok hongkongi szabadságjogokat védő törvénytervezetének elfogadtatásában.
Csang Hsziao-ming, Kína hongkongi és makaói ügyekkel foglalkozó irodájának helyettes vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: a nemzetbiztonsági törvény elfogadása új mérföldkő a központi kormányzat Hongkonggal kapcsolatos politikájában, és a legjelentősebb lépés, amelyet eddig a város ügyeivel kapcsolatban tett. Csang szerint az új törvény fordulópont Hongkong számára, "visszatereli a várost a fejlődés útjára". Azzal érvelt még a törvény mellett, hogy az utóbbi időben jelentősen megugrott a Hongkongot elhagyók száma, akik döntésük egyetlen okaként a kormányellenes tüntetők erőszakos akcióit jelölték meg. Sen Csun-jao pedig azt állította, hogy a törvény nagy támogatottságot élvez a hongkongiak körében.
Csang visszautasította azt az egyes külföldi kormányzatok által hangoztatott vádat, miszerint az új törvénnyel Kína az "egy ország, két rendszer" elve helyett az "egy ország, egy rendszer" elvét vezeti be Hongkongban. A kínai tisztségviselő szerint ha erről volna szó, akkor közvetlenül alkalmazhatnák a kínai büntetőjogot és a Kína szárazföldi részére vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt Hongkongban, nem kellett volna külön törvényt alkotni a városra vonatkozóan.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready