Bezár!
2020. augusztus 10., hétfő, Lőrinc, Csilla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:59 Az Atlético Madrid két tagja megfertőződött22:38 Kioktat a szoknyás férfi - Heti progresszió (XL. rész)22:28 Erre talán senki nem számított: az exit poll szerint elsöprő győzelmet fog aratni Lukasenka21:25 Több bejrúti helyszínen segít a Debreceni Egyetem orvos- és mentőcsoportja20:56 Mindent megadnak Libanonnak az "adakozó" országok, csak hát kérnek is ezt-azt cserébe20:39 Mindenki karanténba került egy újfehértói rendezvény után19:49 Magyarországon játszhatja hazai mérkőzéseit a szerb labdarúgó-válogatott19:33 Francia turistákat öltek meg az n betűs országban19:04 Meghalt egy motoros Bükkszék közelében18:46 Árokba borult egy lengyel busz az M5-ösön - egy halott, 34 sérült18:11 Lukasenka: nyugalom, minden ellenőrzés alatt marad - nem tart a "szegény csaj" győzelmétől17:59 Több száz tálibot enged szabadon az afgán kormány17:32 A jéghegy csúcsa: 600 millió felett kasszíroz a legéhesebb végrehajtóparazita16:55 A jövő héten is maradnak a 30 fok körüli maximumok16:20 Többen meghaltak az ítéletidő miatt Görögországban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Olyan franciásan européer módon csináltak mártírt annak idején 24 algériaiból

Reklám

Vértanúként helyezték végső nyugalomra Algériában vasárnap, az ország függetlenségének évfordulóján a francia gyarmatosítás 24 kivégzett áldozatát, akiknek koponyáit Franciaország visszaszolgáltatta.
A 24 koporsót, amelyek pénteken érkeztek Algériába, 21 ágyúlövéssel köszöntötték, Algír kikötőjében pedig felzúgtak a hajókürtök.
Az áldozatok többségét az 1948-49-es, Buzján sejk-féle felkelés idején fogták el és végezték ki a francia gyarmatosító erők.
Agyonlőtték, majd lefejezték őket. Koponyáikat trófeaként szállították Franciaországba, ahol mind ez idáig a párizsi természettudományi múzeumban őrizték őket.
Algír 2018-ban kérvényezte hivatalosan a földi maradványok visszaszolgáltatását Párizstól, miután egy algériai történész 2011-ben felfedezte őket a múzeum gyűjteményében.
"Különleges nap ez Algéria számára" - szögezte le Szaíd Sengriha algériai vezérkari főnök. "Az imperialista Franciaország gyarmatosításának ellenálló vitéz harcosokat évtizedeken át ízléstelenül mutogatták, mint valami ókori leletet, emléküket és méltóságukat semmibe véve" - tette hozzá Sengriha.
Buzján sejk és társai maradványait pénteken az algíri kultúrpalotában ravatalozták fel, ahol szombaton tömegek rótták le tiszteletüket az algériai ellenállás első harcosai előtt. Az algériai nemzeti lobogóval leborított koporsókat délelőtt katonai tiszteletadással, Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök jelenlétében helyezték végső nyugalomra Algír legnagyobb temetőjében, az el-Aliában, nem messze az ország korábbi államfőinek és nemzeti hőseinek nyughelyétől.
Algéria 132 éven át, 1830 és 1962 között volt francia gyarmat, és 1954-tol 1962-ig tartó véres szabadságharcban vívta ki függetlenségét. A maradványok visszaszolgáltatását Emmanuel Macron francia elnök még 2017-ben ígérte meg Algériának. Az ország gyarmatosítását pedig még elnökké választása előtt emberiesség elleni bűnnek nevezte.
De ez nem elég
Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök a France 24 hírcsatornának adott szombati interjúban leszögezte, hogy szembe kell nézni a múlttal, s Algír továbbra is bocsánatkérést vár Franciaországtól a gyarmati időkben történtek miatt. Algéria a többi között azt követeli, hogy Franciaország számoljon el azzal a 2200 emberrel, akik a függetlenségi háború idején tűntek el, és a Szaharában végrehajtott nukleáris kísérletekkel is vessen számot, "amelyek a mai napig szedik áldozataikat".
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready