Szavazatvásárlás miatt vádat emeltek szerdán Kavai Kacujuki volt japán igazságügyi miniszter és felesége ellen, aki tagja a parlament felsőházának. Kavai Kacujukit és Kavai Anrit három hete tartóztatták le.
A tokiói ügyészség szerint a házaspár 1,7 millió jent (ötmillió forint) fizetett öt embernek, hogy segítsék Anri megválasztását a felsőházba, a miniszter pedig 25,7 millió jent (75 millió forint) fizetett 94 embernek hasonló célokra a nyugati Hirosima prefektúrában tavaly folytatott választási kampány idején.
A volt minisztert tetten érték 1,7 millió jen átadásakor. A Kyodo hírügynökség az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva azt írja, Kavai Kacujuki el is ismerte, hogy készpénzt osztogatott, de tagadta a szavazatvásárlás vádját. A felesége pedig azt vallotta, nem tudja felidézni, hogy bűncselekményben vett volna részt.
Az Abe Sindzó miniszterelnök vezette Liberális Demokrata Párt (LDP) szokatlanul nagy, 150 millió jenes pénzösszeggel támogatta Kavai Anri választási kampányát, és az ügyészség most azt vizsgálja, hogy a szavazatvásárlásra költött készpénz a párt pénzalapjából származik-e. A párt magyarázatot követel a vádlottaktól, hogy mire költötték a pénzt. Mindketten lemondtak párttagságukról, és lemondott tisztségéről több helyi politikus is, elismerve, hogy pénzt kapott tőlük.
Az Abe-kormány tekintélyét megtépázó botrányos eset súlyát növeli az is, hogy Kavai Kacujuki korábban a miniszterelnök külügyi tanácsadója volt. Tavaly ősszel, mindössze másfél hónapon át vezette az igazságügyi minisztériumot. Abe bocsánatot kért Kavai cselekedetei miatt.
Június közepén Kavai Anri titkárát ítélték el öt évre felfüggesztett, 18 hónapos börtönbüntetésre illegális kampánypénzek kifizetése miatt.
(MTI)