Talán emlékeznek rá, hogy tavaly áprilisban egy kiváló tanulmányi eredményekkel rendelkező fiatal úgy döntött, hogy eszének további kamatoztatása helyett inkább lövöldözésbe kezd a dél-kaliforniai Poway zsinagógájában. Egy embert meggyilkolt, valamint mártírt csinált az egész ortodox közösségből. Ekkor vált ismertebbé az 58 éves Yisroel Goldstein rabbi is, akit a merénylet utáni "béketeremtése" egészen Trumpig repített, de erről majd később. Yisroelt azonban nem sokáig ünnepelte a közösség "hős túlélőként".
Zoom
Jelmezpróbán a rabbi (fotó: chabad.org)
Poway zsinagógája egy ortodox közösségé, akik a Chábád nevű haszid mozgalomhoz tartoznak (angolul ezért sokszor – a zsinagóga kifejezést mellőzve – Chabad of Poway-nak emlegetik. A tavalyi lövöldözés rendkívül nagy figyelmet kapott, a közösség alapítójával, Yisroel rabbival együtt, aki maga is céltábla volt a lövöldöző számára, ám a merényletben csak jobb mutatóujját vesztette el. A San Diego melletti poway-i közösséget 1986-ban alapította, számos rokona is rabbiként működik az intézményben, 2019 áprilisa után pedig még nagyobb tisztelet övezte, mint azelőtt. 2019 május elején, a National Day of Prayer (az USA egyik jeles ünnepe, nemzeti imanap) keretében a Fehér Ház kertjében is felszólalt Donald Trump amerikai elnök jelenlétében.
Zoom
Felszólalás a Fehér Ház rózsakertjében, 2019. május 2-án (fotó: Chip Somodevilla/ Getty Images)
A túlélő sorsa azonban rosszra fordult. Ahogy arról 2020. július 14-én számos nagyobb médium beszámolt, Yisroel Goldstein beismerte a nagyarányú csalást, amivel gyanúsították, így büntetés vár rá. A rabbi legfeljebb öt év börtönt kaphat, de azok, akik esetleg aggódnának, vajon hogyan fog kibírni "ilyen sok időt" a rácsok mögött, rögtön megnyugodhatnak, mert az ügyészség a kereseti megállapodás részeként próbaidőt javasol a korrumpálódott személynek. Ilyen feltételek mellett aztán tényleg megéri lopni (már akinek van gyomra hozzá), de mielőtt bárki fellelkesülne, azért nem árt egy nagy közösség rabbijának lenni ahhoz, hogy ilyen ítélet szülessen.
Zoom
Yisroel Goldstein sajtótájékoztatóra igyekszik a poway-i zsinagógába, nem sokkal a támadás után, 2019. április 28-án (fotó: Denis Poroy /AP)
Adócsalás mellett hamis számlák benyújtásával (185 ezer dollár értékben) is gyanúsítják. 6,2 millió dollárt gyűjtött össze a "zsinagóga számára" hamis adományokból, melynek 90%-át visszatérítette a csalásban részt vevő feleknek, a maradék 10%-ot pedig megtartotta magának. Goldstein elismerte, hogy a csalássorozat legalább 2010-ig nyúlik vissza, ám Robert Brewer kirendelt védőügyvéd szerint valójában az 1980-as években kezdődött. Goldstein mellett egyébként több gyanúsított is van, mert a lövöldözővel ellentétben nem magányosan tevékenykedett.
A Chábád Lubavics mozgalom már a vizsgálat idején felmentette Goldsteint minden kötelezettsége alól, a poway-i közösség vezetésétől pedig ő maga vonult vissza kimerültségre hivatkozva tavaly novemberben. Jelenleg az egyik fia irányítja Poway zsinagógáját. A mozgalom egyébként "sokkolónak" nevezte a híreket, kiemelve, hogy a Goldstein körül élők "már most több pusztítást tapasztaltak, mint amennyit valaki valaha gondolni képes". (Egy merénylet és egy csalás miatt? Hát... végignézve Európa történelmén, ezzel a kijelentéssel azért erősen vitatkoznék, de hát a mártírfaragás mindig jól ment nekik.)
A poway-i Chábád közösséget az ügyészség áldozatként kezeli, hiszen soha egy dollárt nem láttak a hamis adományokból (elméletileg legalábbis). Ysroel Goldsteinről a nyilatkozatok alatt többször kiemelték, hogy "a békének és a vallási gyűlöletre alapozott erőszak kiküszöbölésének egyik nagy támogatójáról" van szó, akinek "toleráns és szeretetteljes üzenetei segítették a közösség regenerálódását a támadás után". (Amúgy mióta szokás egy vádlottat fényezni, ráadásul ilyen negédesen?) A törvény azonban törvény, így a "béke szószólójának" is kapnia kell valamennyi büntetést, még akkor is, ha az nevetségesen kevés. Ha arányos lenne, az már "antiszemitizmus" ugyebár, aminél jól tudjuk, hogy "nincsen nagyobb bűn".
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info