A lengyel ügyészség vizsgálja a varsói emlékművekre kifüggesztett LMBT-zászlók eseteit, az eljárás a vallási érzelmek megsértésén, valamint emlékművek megbecstelenítésén alapul - közölték csütörtökön az illetékes hatóságok.
Az eljárást Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi miniszterhelyettes kezdeményezésére indították el, miután szerdára virradó éjjel több ismert fővárosi emlékműre ismeretlen tettesek a melegjogi mozgalmat jelképező hatszínű szivárvány zászlókat rögzítettek, valamint szájmaszkokat az anarchista mozgalomra utaló jelképekkel. A szoborrongálásról több rendőrségi bejelentés is érkezett.
Az eljárás előkészítő szakaszában az ügyészség próbálja azonosítani az elkövetőket. A tettért két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.
Zoom
Fotó: Twitter
A szóban forgó emlékművekről - köztük a Lengyelország történelméhez több szálon kötődő belvárosi Szent Kereszt Bazilika lépcsőjén álló Krisztus-szoborról, illetve a Lengyel Tudományos Akadémia székhelye előtt álló Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója szobráról - készült fényképeket szerdán néhány, radikális baloldali tartalmakat közvetítő közösségi honlapon közölték. A képekkel együtt közzétett manifesztum "a különbözőség tüntetéséről", a "homofóbia elleni harcról" szól.
A köcsögjogi mozgalom témája legutóbb a nemrég befejezett elnökválasztási kampányban vetődött fel Lengyelországban. Andrzej Duda újraválasztott elnök a szavazás előtt úgynevezett családvédelmi chartát írt alá, amelyben többek között megígérte: nem engedi meg, hogy azonos nemű "párok" örökbe fogadhassanak gyermeket.
Duda e dokumentummal fő választási riválisa, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester korábbi kezdeményezésére, az úgynevezett LMBT-chartára reagált. Az ellenzéki jelölt ebben többbek között a szexuális felvilágosítás sokak által radikálisnak minősített formáinak bevezetését ígérte.
A megbecstelenített emlékművek kapcsán Trzaskowski csütörtökön elmondta: elítéli a vandalizmus minden megnyilvánulását. A tetteket az ellenzék részéről bírálta a Polgári Platform szóvivője, Jan Grabiec is, aki szerint az elkövetők - különösen a vallási objektumok kapcsán - "túllépték a határt".
Von der Leyen bebizonyította eközben, hogy mekkora "keresztény"demokrata
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön kiállt az LMBTI ("leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális") közösség többletjogai mellett, miután a bizottság előző nap visszautasította hat LMBTI-ellenes lengyel település testvérváros programbeli finanszírozását.
"Az Európai Unió szerződései biztosítják, hogy minden európai szabadon eldönthesse, hol éljen, kit szeressen, és mire törekedjen. Én arra törekszem továbbra is, hogy egyenlően élhessünk az unióban" - írta a homokosrajongó elnök Twitter-üzenetében A testület csütörtöki sajtótájékoztatóján, Stefan de Keersmacker illetékes szóvivő, a lengyel üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a bizottság "rendelkezésére állnak olyan eszközök "amelyek biztosítják, hogy az uniós forrásokat a tagállamok, az EU normáival összehangban költsék el.
A bizottság szerdán elutasította annak a hat lengyel városnak a programtámogatását, amelyek önkormányzatai LMBTI-többletjogokat támadó állásfoglalásokat tettek, mivel az értékelő testület, nem volt meggyőződve arról, hogy pályázataik "összhangban lennének a program célkitűzéseivel, különösen, ami a megkülönböztetés-mentességet illeti."
Lengyelország igazságügyminisztere Zbigniew Ziobro szerint a bizottság "illegális és megalapozatlan" döntést hozott.
"Nem hagyhatjuk, hogy lengyel honfitársainkat diszkriminálja az EU. Az uniós intézmények nem tehetnek különbséget az állampolgárok között, és tiszteletben kell tartaniuk, hogy jogunk van a véleményformáláshoz" - írta a miniszter a Facebook közösségi portálon.
Múlt év decemberében, Európai Parlament határozatban kérte fel az Európai Bizottságot, hogy ítélje el a lengyel "LMBTI-mentes övezetek" kialakítását.
Délkelet-Lengyelországban 2019 eleje óta több helyen úgynevezett "LMBTI-ideológiától mentes" területeket jelöltek meg.
(MTI nyomán)