2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:51 A kirúgott takarító szerint a nagyszájú visszaeső csibész kétszer is megütötte, mielőtt helyretette22:52 1000 év - Trónus-videóösszeállítás hazánkról nyugati fehér nacionalisták számára22:20 Amikor felszínre kerül a hányadék22:04 Macron nem sok jóra számíthat a vasárnapi részleges szenátusi választáson21:37 Boris Johnson összefogást hirdetett a közös ellenség ellen21:12 Versenyképes erdőgazdálkodást szeretne az agrárminisztérium20:56 Motorossal karambolozott egy autós Csengelénél, de gyalog oldott kereket, hátrahagyva a halottat20:39 Őrizetbe vételekkel kezdődött a Lukasenka-ellenes tüntetés Minszkben20:25 Orbán: "fukarsági" kérdés a jogállamiságról folyó vita20:08 Tapasztalt kollégával állítanak párba minden a Szent László Kórházba átcsoportosított szakembert19:46 A kormány kiáll Grúzia területi integritása mellett, és támogatja az euroatlanti integrációját19:27 Csaknem 30 ezer önkéntes tűzoltó segíti a hivatásosak munkáját19:09 Bajorországban betiltották a német császárság hadilobogóját, mert az is túl náci18:50 Újra beázott a Szent János kórház szülészete a hanyag kivitelező miatt18:36 Kísérő nélküli kiskorúként menekült Franciaországba a hentesbárddal hadakozó pakisztáni fiúcska
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Görög külügyér: alkotmányos kötelesség akár katonai erővel is fellépni a török térfoglalás ellen

Reklám

Görögország minden rendelkezésre álló eszközzel megvédi szuverén jogait, ideértve a katonai erőt is, ha Törökország az Oruc Reis nevű kutatóhajóját a görög kizárólagos gazdasági övezetbe küldi - fejtette ki pénteken este Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter az Open helyi televízió műsorában újságírói kérdésre válaszolva.
A tárcavezető nyilatkozatát a külügyminisztérium sajtószolgálata is közzétette.
"Úgy gondolom, sem az Európai Unió, sem más partnereink és barátaink nem várnak el mást a görög kormánytól" - hangoztatta Déndiasz.
Újságírók a tárcavezetőt megkérték, hogy kommentálja Alekszisz Diakopulosz korábbi kijelentését, amelyben a kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadója így fogalmazott: "amennyiben (a törökök) behatolnak Görögország kontinentális talapzatának térségébe, úgy arra választ fogunk adni, a többi között katonai eszközökkel". Déndiasz azzal válaszolt, hogy nem emelné ki a hadsereget az ország rendvédelmi szerveinek és kormányának egységéből. "Az alkotmány kötelezi a fegyveres erőket és minket is hazánk szuverenitásának és szuverén jogainak megvédésére" - hangsúlyozta a külügyminiszter.
Zoom
Nikosz Déndiasz (fotó: Judith Litvine/ MEAE)
"Senkit sem fenyegetünk, nem teszünk hangos bejelentéseket, és nem szoktunk hisztérikus módon reagálni, ahogy az néhány térségbéli országra jellemző. Mi mindössze azt mondjuk, hogy szuverén államként az alkotmány értelmében kötelesek vagyunk megvédeni magunkat és mi ezt meg is tesszük azokkal az eszközökkel, amelyeket az alaptörvényünk és lehetőségeink biztosítanak számunkra. Mindenki számára nyugodtan magyarázzuk el, hogy mindez világos legyen, és ne legyenek félreértések" - szögezte le a tárcavezető.
Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken jelentette be, hogy újrakezdik a földgáz utáni török kutatásokat a Földközi-tenger keleti övezetében, miután Görögország és Egyiptom tengerjogi megállapodást írt alá.
"Újrakezdtük a fúrásokat, és ez alkalommal ismét bevetettük a Barbaros Hayrettin Pasa szeizmikus kutatóhajót" - jelentette ki Isztambulban mondott beszédében Erdogan.
Törökország a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a kutatásokat a Földközi-tenger keleti medencéjében, amíg be nem fejeződnek a tárgyalások Athénnel.
Az elmúlt években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett terjedelmes földgázmezőre több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett.
A törökök egyre több feltáró fúrást végeztek a ciprusi partok magasságában, amivel nemcsak a térség haragját váltották ki, de az Európai Unió is törvénytelennek nevezte ezeket a kutatásokat.
Júliusban Emmanuel Macron francia elnök bírálta a görög és ciprusi szuverenitás török "megsértését" a Földközi-tenger keleti medencéjében, és szankciók kirovását javasolta Törökország ellen emiatt.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready