Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok közvetítésével - jelentette be Donald Trump amerikai elnök először a Twitteren, majd később a washingtoni Fehér Házban tartott tájékoztatóján is csütörtökön. /Bővített hír./
Az elnök megfogalmazása szerint az Egyesült Államok két "nagyszerű barátja" között "történelmi békemegállapodás" született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel.
A közös nyilatkozatot Donald Trump amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az emírségek koronahercege, trónörökös írta alá.
Donald Trump közzétette a teljes nyilatkozatot, amelyből kiderült, hogy az érintett országok a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytatnak és kétoldalú megállapodásokat írnak alá. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését is.
"A történelmi jelentőségű diplomáciai áttörés elősegíti majd a megbékélést a közel-keleti térségben, és bizonyítéka a merész diplomáciának, a három vezető víziójának és az Egyesült Arab Emírségek és Izrael bátorságának" - szögezték le a közös nyilatkozat aláírói. Hangsúlyozták azt is, hogy "mindhárom ország közös kihívásokkal néz szembe, és a mai történelmi eredmény mindhármójuk javára válik majd".
A Fehér Ház Ovális Irodájában tartott tájékoztatón az amerikai elnök ismertette a közös nyilatkozatban foglaltakat. Jelen volt Jared Kushner, Trump tanácsadója, Robert O' Brien nemzetbiztonsági tanácsadó, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete is.
David Friedman elmondta: a békemegállapodást Ábrahám Egyezménynek nevezték el. Trump nevetve hozzátette: szívesen nevezte volna el Trump-egyezménynek, "de ezt a média nem értette volna meg".
Jared Kushner kiemelte: a békemegállapodás annak köszönhető, hogy hosszú évtizedek után sikerült újszerű módon megközelíteni a térség problémáit. Ezt Kushner Donald Trump szokványostól eltérő válságkezelési megközelítéseinek tudta be. Kushner szinte szó szerint megismételte a közös közleményben foglaltak egyik kitételét, miszerint a térség stabilitását a diplomáciai erőfeszítések mellett a nagyobb gazdasági integrációval és a szorosabb biztonságpolitikai együttműködéssel lehet elősegíteni.
(MTI)
Frissítés: csak elhalasztják a bekebelezést
Donald Trump amerikai elnök közvetítésének köszönhetően megegyezés született Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békeszerződés aláírásáról. A megállapodás a Donald Trump elnök, Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök és Muhámmád Bin Zájd el-Nahján sejk, trónörökös közti telefonos megbeszélés során jött létre. Az egyiptomi elnök máris üdvözölte az újabb arab árulást, a Fehér Ház prominens zsidói pedig állva tapsolták meg az egyezményről bejelentést tevő Trump elnököt – írja a Má’áriv és a Jedi’ot Áháronot című újság.
Zoom
„Történelmi egyezmény”: Muhámmád Bin Zájd el-Nahján, Donald Trump és Bijámin Netanjáhu - az idei Nobel-békedíjasok?
Az Arab-félsziget délkeleti részén, illetve a Perzsa-öböl délnyugati partvidékén elterülő föderatív állam Ábu Dzábi, Rász el-Hájmá, El-Sárdzsá, Umm el-Kájvájn, Ádzsmán, El-Fudzsejrá és Dubáj emírségek egyesülésével jött léte 1971-ben, illetve 1972-ben. Összterülete kisebb, mint hazánké, 83 600 négyzetkilométer.
Zoom
A Fehér Házban vezető zsidó politikusok megtapsolják a békeszerződést bejelentő Trump elnököt (fotó: Reuters)
Donald Trump a sajtónak e szavakkal jelentette be a szerinte történelmi megállapodást: „Az Amerikai Egyesült Államok két barátja, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek szerződést írt alá”. A Fehér Ház egyben közölte: „Donald Trump elnök, Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök és Muhámmád Bin Zájd el Nahján sejk, Ábu Dzábi trónörökös emírje, valamint az Egyesült Arab Emírségek vezetője ma megegyeztek az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közti kapcsolatok teljes normalizálásáról. Ez a politikai áttörés elősegíti majd a békét a Közel-Keleten” – hangzik a Fehér Ház közleménye.
A közlemény arról is szól, hogy az elkövetkező hetekben Izrael és az Egyesült Arab Emírségek képviselői megbeszélésre jönnek össze, amelyen egyezményt írnak alá két országot érintő befektetésekről, turizmusról, közvetlen légi kapcsolatról, környezetvédelemről, a koronavírus elleni közös küzdelemről, illetve nagykövetségek megnyitásáról. A megállapodást tető alá hozó Donald Trump kérésének értelmében Izrael elhalasztja (sic!) bizonyos ciszjordániai palesztin területek bekebelezését. (Magyarán, a világ egyik leggazdagabb arab államával kötendő békeszerződés fejében Izrael egyelőre „lemond” a nemzetközi jog értelmében törvénytelenül megszállt területek bekebelezéséről, de azokat továbbra is megszállva tartja, s az ott kiépített törvénytelen zsidó települések is helyükön maradhatnak – H. J.).
Mi meg várjuk a palesztinok és a többnyire áruló arab világ reagálását.
Zoom
Muhámmád Ábd el-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnök (fotó: Reuters)
Nem kellett sokáig várnunk, mert nem sokkal ezelőtt Muhámmád ’Ábd el-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnök Twitteren máris reagált az újabb arab árulásra: „Figyelemmel kísértem a megbeszéléseket, és nagyra értékelem az Amerikai Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közös nyilatkozatát az egyezményről, amelynek értelmében leállítják a palesztin földek izraeli bekebelezését, illetve a mindent elkövetnek az átfogó közel-keleti béke megteremtésére.” (Nos, erre mondja az arab, hogy kalám fádi - كلام فاضي, azaz üres szavak – H. J.)
H. J. – Kuruc.info
3. frissítés: Egyesült Arab Emírségek: az Izraellel kötött békemegállapodás gátja Palesztina annektálásának
Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött békemegállapodás garantálja, hogy a zsidó állam nem fogja annektálni a palesztin területeket - jelentette ki Anvar Gargas, az arab ország külügyi államminisztere csütörtökön.
Anvar Gargas újságíróknak azt mondta, hogy a megállapodással növekszik az Egyesült Arab Emírségek befolyása, így szerinte nagyobb az esélye annak, hogy eredményt érjenek el "ebben a bonyolult régióban".
Az államminiszter megfogalmazása szerint a palesztin-izraeli konfliktus tekintetében Dubaj "hatástalaníthatja azt az időzített bombát, amely a kétállami megoldást fenyegeti". Szerinte a békekötés "halálos csapás" a zsidó állam annexiós terveire.
Gargas egyúttal arra szólította fel Izraelt és a palesztinokat, hogy üljenek ismét tárgyalóasztalhoz.
4. frissítés: Netanjahu: új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolatában
Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban, az Egyesült Arab Emírségeket további államok fogják követni a békekötésben Izraellel - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített.
A kormányfő megerősítette a diplomáciai kapcsolatok létrehozását Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Mint mondta, a békeegyezmény keretében nagykövetségeket létesítenek egymás országaiban, jelentős gazdasági fejlesztések és befektetések lesznek, fellendül a kölcsönös turisztikai ipar, beindul a légi közlekedés közvetlen járatokkal, és számos más gazdasági területen is együttműködést folytatnak majd.
Netanjahu történelmi pillanatnak, közel-keleti áttörésnek nevezte a megállapodást, amely Egyiptom és Jordánia után a harmadik arab állammal kötött izraeli békeegyezmény, és felhívta a figyelmet a két ország közti hasonlóságra: mint mondta, mindkét helyen virágzó országot hoztak létre a sivatagban.
A miniszterelnök kijelentette, hogy a békeegyezmény drámai változást hoz Izrael térségbeli státuszában, ezentúl nem ellenségként tekintenek rá, sőt számos állam már most stratégiai szövetségesének tekinti, s további arab országok fognak csatlakozni a "béke a békéért" elvén az emírségekhez.
A diplomáciai kapcsolatok teljes mértékű létrehozásáért cserébe Izrael lemondott a ciszjordániai annektálásról, amit Donald Trump amerikai elnök ez év elején nyilvánosságra hozott béketerve megígért Jeruzsálem számára, és aminek megvalósítását Benjámin Netanjahu július 1-re ígérte, de az amerikai ellenállás miatt elhalasztotta. A kormányfő a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy továbbra is érvényes a Trump-féle béketerv, mely tartalmazza a ciszjordániai bekebelezést is.
"A Közel-Kelet stabilitása, a biztonsági fenyegetések kiküszöbölése és a térség népeivel kötött megállapodások a céljaim és a Kék-Fehér párt céljai" - írta Twitter-üzenetében a kormánykoalícióhoz tartozó, centrista Kék-Fehér párt politikusa, Gabi Askenázi külügyminiszter a békekötésről.
"Az Egyesült Arab Emírségekkel fenntartott kapcsolatok normalizálásáról szóló hír fontos, és megnyitja az utat a további megállapodásokhoz.
Gratulálok Netanjahu miniszterelnöknek a megállapodáshoz. Köszönöm Trump elnöknek és kollégámnak, Pompeo amerikai külügyminiszternek a hozzájárulásukat ezen lépéshez" - tette hozzá az izraeli külügyminiszter.
"Üdvözlöm az egyoldalú annektálási terv elkerülését, és ígérem, hogy a későbbiekben részletesen megvitatjuk a régió országaival konzultálva a teljes és kiegyensúlyozott Trump-tervet"- zárta véleményét Gabi Askenázi.
"Gratulálok Izrael államnak és Netanjahu miniszterelnöknek az Egyesült Arab Emírségekkel fenntartott kapcsolatok normalizálása felé tett fontos lépéssel kapcsolatban" - írta Twitter-üzenetében Jaír Lapíd, az ellenzék vezére.
"Ez annak a legjobb bizonyítéka, hogy a helyes politikai út megállapodások kötése politikai tárgyalásokon, és nem egyoldalú annektálások, amelyek veszélyeztethetik Izrael biztonságát" - tette hozzá Lapíd, és ő is köszönetet mondott Trump elnöknek.
"Ha Netanjahu eladta a szuverenitás kiterjesztését cserébe egy darab papírért egy távoli állammal, amely soha nem fenyegette Izraelt, akkor ez azt jelenti, hogy egy egész közösséget tévesztett meg, és lemondhat uralma folytatásáról" - üzente Twitter-fiókján Joszi Dagan, az Észak-Ciszjordániában lévő szamáriai telepesek tanácsának vezetője.
A palesztin szervezetek közül a Gázai övezetet kormányzó Hamász a nép hátba szúrásának nevezte a megállapodást. "Aki soha nem támogatta Palesztinát egy golyóval sem, szégyellje magát, hogy engedelmeskedik" - fejezte ki ellenkezését az Iszlám Dzsihád nevű szervezet is, és mindkét részről úgy értékelték, hogy az emírségekkel megkezdett normalizálás nem változtat Izrael és a palesztinok konfliktusán.
5. frissítés: Abbász: ez a palesztin ügy elárulása
Mahmud Abbász palesztin elnök hevesen bírálta és elutasította a megállapodást. "A palesztin vezetés elutasítja és elítéli Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok háromoldalú, váratlan bejelentését" - közölte Abbász szóvivője, Nabil Abu Rudeina Rámalláhban. Mint mondta, a megállapodás "Jeruzsálem, az al-Aksza és a palesztin ügy elárulása".
Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök ugyanakkor a Twitteren üdvözölte a békemegállapodást. "Érdeklődéssel és elismeréssel követtem az Egyesült Államok, a testvéri Egyesült Arab Emírségek és Izrael állam közös nyilatkozatát, amely szerint véget vetnek a palesztin föld izraeli annexiójának" - írta. Egyiptomi várakozás szerint a megállapodás közelebb hozza a békét, a stabilitást és a jólétet a Közel-Keleten.
Az ENSZ főtitkára is üdvözölte az egyezséget. António Guterres szóvivője útján közölte: üdvözöl minden kezdeményezést, amely előmozdítja a békét és a biztonságot a közel-keleti térségben".
6. frissítés: a palesztinok visszahívják nagykövetüket
7. frissítés: Irán veszélyesnek és illegitimnek nevezte a békekötést
Irán veszélyesnek és illegitimnek nevezte a békekötést Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között - írta az IRNA állami hírügynökség az iráni külügyminisztérium közleményére hivatkozva pénteken.
Abu-Dzabi "szégyenletes, jogtalan és egyben veszélyes döntésével" elárulta a palesztin népet, amely sohasem fog megbocsátani - állt a közleményben.
A teheráni külügyminisztérium aláhúzta: az Egyesült Arab Emírségek minden muszlimot hátba szúrt a lépésével, és neki, illetve az őt támogató országoknak kell viselniük a felelősséget a megállapodás összes következményéért.
A tárca "stratégiai ostobaságnak" nevezte az egyezményt, amely szerinte a cionista rezsimmel szembeni térségbeli ellenállást fogja erősíteni.
8. frissítés: a korábban Izrael-barát Törökország szerint a történelem nem bocsátja meg ezt a békét
Törökország szerint a történelem, továbbá a közel-keleti térség népeinek lelkiismerete nem feledi és nem bocsátja majd meg az Egyesült Arab Emírségeknek az Izraellel kötött csütörtöki békemegállapodást - jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség a török külügyminisztérium közleményére hivatkozva.
Hami Aksoy, a tárca szóvivője írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Abu-Dzabi úgy próbálja "tálalni" ezt a "kétszínű" lépést, mintha azt a Palesztina iránti elkötelezettségből tenné, miközben saját "szűkös" érdekeiért elárulja a "palesztin ügyet". Aksoy leszögezte: jogosnak találják azokat az erőteljes kijelentéseket, amelyeket a palesztin nép és a Palesztin Hatóság fogalmazott meg válaszul a békeegyezményre.
Recep Tayyip Erdogan török elnök januárban azt mondta, hogy az amerikai béketerv célja az Izrael által már megszállt Palesztina földjének bekebelezése, és már akkor bírálta az Egyesült Arab Emírségeket, amiért szerinte Abu-Dzabi "még tapsolt is" Washington bejelentéséhez.
(MTI nyomán)