Az izraeli miniszterelnök a 20-as hírcsatornának adott interjújában az Egyesült Államokat okolta a "Júdea és Szamária" egyes területeit érintő annektálás folyamatának megtorpanásáért – írja a The Jerusalem Post nyomán a Neokohn.
Zoom
"Kezdetektől fogva világos volt, hogy szuverenitásunk kiterjesztése csak amerikai megegyezéssel történhet. Máskülönben már rég megtettem volna, más miniszterelnökökhöz hasonlóan" – fogalmazott Benjamin Netanjahu.
Donald Trump amerikai elnököt rendkívül lefoglalták más ügyek, és a szuverenitás most nem szerepelt az első helyen a listáján.
"Remélem, a közeljövőben megléphetjük ezt és más diplomáciai szempontból fontos lépéseket" – mondta Netanjahu, aki saját szerepét méltatta az olyan amerikai döntésekben, mint a követség Jeruzsálembe költöztetése, a Golán-fennsík Izrael részeként történő elismerése vagy a júdea-szamáriai zsidó telepek elismerése.
"Mindez nem véletlenül történt" – fogalmazott az izraeli miniszterelnök, aki a Ciszjordánia mintegy 30%-át magába foglaló terület Izraelhez való csatolásával kapcsolatban kijelentette, hogy "már három éve dolgozom Trump elnök csapatával az ügyön, mely szerintem Izrael érdekét szolgálja."
Netanjahu annektálással kapcsolatos megjegyzése azért is érdekes, mert sokan egy hamarosan bekövetkező, két éven belüli negyedik választást vizionálnak. Amennyiben ez így lenne, úgy az annektálás kérdése legalább decemberig lekerül az asztalról.
Hétfőn találkozott Száeb Erekát, a Palesztin Hatóság főtitkára Philip Hall-al, a jeruszálemi brit konzullal, akinek azt ecsetelte, mennyire fontos megállítani az izraeli annektálási folyamatot és folytatni a béketárgyalásokat az 1967-es határok figyelembevételével.