2020. szeptember 29., kedd, Mihály, Kapolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:36 Trianon-kislexikon jelent meg20:23 Sepsiszentgyörgy újraválasztott polgármestere is megfertőződött20:14 Mi Hazánk: az úzvölgyihez hasonló veszély fenyegeti Gyergyóditrót19:40 Klein Gyuri az SZFE-n is tanít, nem csak a CEU-n? - Hát persze, ott is!19:22 Megnyílt a Nemzeti Múzeum Trianon-kiállítása18:51 Fel akarta gyújtani a Charlie Hebdo szerkesztőségét a négy nap alatt hét évet fiatalodó pakisztáni18:21 Mai Pintér, II. rész: az emberek elégedettek a rendőrség teljesítményével18:08 Jóságos gyermektámogató dzsihadista-rokonokat vettek őrizetbe "Francia"országban17:26 Hazánkban építi fel első európai gyárát a Lenovo - és ez nekünk mindössze 2 milliárd forintunkba kerül17:05 Jereván: egy török F-16-os lelőtt egy örmény SzU-25-öst, Ankara cáfol16:38 Egy kis ajándék az olaszoknak: visszavitték Mamma Isist és az ő saját gyártmányú terroristáit16:14 Kéthetes iskolai szünetet rendelt el a moszkvai polgármester15:50 Müller: úgy tűnik, az egy körüli reprodukciós rátával stagnál a járvány15:24 Nem csak a Facebookon, a YouTube-on is csak a buzipropagandának van helye - törölték Dúró videóját14:57 Szijjártó elment a zsinagógába, hogy megkérdezze, elég lesz-e most a 3,2 milliárd - hálából letahózták
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Nem az újságírók hete volt a legutóbbi Fehéroroszországban

Reklám

A fehérorosz biztonsági erők mintegy hetven olyan újságírót vettek őrizetbe a múlt vasárnapi elnökválasztás óta, akik az állítólagos tömeges választási csalásokról és az emiatt kezdődött tüntetésekről számoltak be - közölték újságírószervezetek.
Huszonhárman közülük még csütörtökön is őrizetben voltak - jelentette pénteken a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet, a Belorusz Újságírószövetség (BAJ) közlésére hivatkozva.
Közlésük szerint a médiamunkásokat önkényesen letartóztatták, megverték, és egyes esetekben hosszabb időre bebörtönözték. A választások napja óta 29 esetben jelentettek a szövetségnek újságírók ellen elkövetett rendőri erőszakot. Legalább hét riporter súlyosan megsérült.
"Teljességgel elfogadhatatlan a szabad sajtó elleni ilyen támadás, különösen egy európai országban" - mondta Michael Rediske, a Riporterek Határok Nélkül szóvivője az Európai Uniós tagállamok pénteki brüsszeli külügyminiszteri találkozójához időzítve, amelynek egyik fő témája volt, hogy szankciókat készítsenek elő a tiltakozókkal szembeni erőszak elkövetői és a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen.
Augusztus 9-e óta az internet teljesen vagy részben elérhetetlen - tették hozzá. A legtöbb hírportál továbbra is le van tiltva.
Fehéroroszországban a választás óta minden nap az utcára vonulnak az emberek, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte több ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.
ENSZ-főtitkár: nyugalom, önmérséklet, párbeszéd
António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken önmérsékletre és nyugalomra intett mindenkit Fehéroroszországban, ahol a múlt vasárnapi elnökválasztás óta pénteken hatodik napja tartottak a tüntetések - közölte szóvivője.
A főtitkár szoros figyelemmel követi a fehéroroszországi helyzetet - mondta egy nyilatkozatában Stephane Dujarric szóvivő.
Szavai szerint az ENSZ vezető diplomatája annak fontosságát hangsúlyozta, hogy minden fehérorosz ember számára biztosítsák polgári és szabadságjogainak gyakorlását, beleértve azt, hogy a törvényeknek megfelelően, békésen fejezhessék ki nézeteiket - hangsúlyozza a kínai hírügynökség által ismertetett nyilatkozat.
Guterres felszólította a fehérorosz embereket, hogy párbeszéd útján kezeljék a választások után elszenvedett sérelmeiket, és őrizzék meg a békét az országban.
Előzőleg pénteken Dujarric azt mondta, hogy a világszervezet üdvözli a letartóztatottak egy részének csütörtök éjjeli szabadon bocsátását, és a szabadon bocsátások folytatását szorgalmazta.
"Értesültünk a fehérorosz belügyminiszternek az erő alkalmazása miatt tett bocsánatkérő nyilatkozatáról, és a szóban forgó incidensek és vádak alapos kivizsgálását várjuk" - mondta szokásos napi internetes sajtótájékoztatóján.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete a folyamatosan változó helyzetre tekintettel kapcsolatban marad a fehérorosz hatóságok New York-i, genfi és minszki képviselőivel - tette hozzá.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready