Bezár!
2020. október 22., csütörtök, Előd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Nem csak fegyvert, katonát is külde(né)nek a törökök a testvéri azerieknek22:23 Bidenék korrupciós ügyét sajnos már tényleg nem lehet az oroszokra fogni22:13 Iohannis a járvány ellenére ragaszkodik a választás megtartásához21:48 A németek újabban nem beterelik, hanem kimentik az élősködőket a vagonokból21:24 Oroszország nem készül karantén bevezetésére21:05 Iskolaőr vetett véget egy verekedésnek (vagy verésnek) Polgáron20:47 A DK-s polgármester üzente meg Kari Gerinek, hogy a XVIII. kerületiek nem kérnek a biciklisávjaiból20:30 A pápát a legkevésbé sem zavarja az egyház tanítása: a buzik bejegyzett élettársi kapcsolata mellett kampányol egy zsidó filmjében20:10 Megfertőződött a német egészségügyi miniszter - meghűléses tüneteket mutat19:51 Merre tovább, nemzeti radikalizmus? - Novák Előd a Hadjárat podcastban19:44 Van egy kis káosz Lagosban19:25 Tündérország vagy Meseország? (x)19:24 Bolsonarónak nem kell a kínai oltás19:03 A francia terrorelhárítási ügyész hét ember ellen javasol vádemelést a tanárgyilkosság ügyében18:46 Lavrov az örmény és az azeri külügyminiszterrel konzultált Moszkvában
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Zsidóbűnözés :: :: Hozzászólások

Pompeo Jeruzsálemben: Izrael katonai fölényének megőrzése amerikai kötelesség

Reklám

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ma reggel közel-keleti körútjának első állomására, Izraelbe érkezett. A Trump-kormányzat Izrael érdekeit kijáró, érvényesítő frontembere Izraelből az afrikai Szudánba látogat, ahol igyekszik rávenni ’Ábd el-Fattáh el-Burhánt, a kartúmi átmeneti kormány miniszterelnökét, hogy újabb arab országként - az Egyesült Arab Emírségek mintájára - Szudán is kössön békeszerződést Izraellel. A hírek szerint Pompeo Kartúm után ellátogat az Egyesült Arab Emírségekbe, s esetleg Báhrájn szigetországba is – írja a Má’áriv című izraeli újság honlapja.
Zoom
Mike Pompeo és mentora, Binjámin Netanjáhu ma Jeruzsálemben (fotók: Kobi Gidon)
Az amerikai külügyminiszter Izraelbe ezúttal azért látogat, mert a zsidók zokon vették, hogy a velük kötött békeszerződés mintegy megjutalmazásaként Washington a jövőben az Egyesült Arab Emírségek légierejének is szállít F-35-ös vadászbombázókat. Az Ábu Dzábival nemsokára hivatalosan is aláírandó békeszerződés ugyan kizárja azt, hogy a Perzsa-öböl menti szunnita muszlim arab ország ezeket az F-35-ös repülőket Izrael ellen irányítsa, de a zsidók még így sem szívlelik, ha némileg csökken a katonai erőfölényük a Közel-Kelet térségében. Arról nem is beszélve, hogy a többségében szunnita muszlim, arab palesztin népet földönfutóvá tett, a szíriai Golán-fernnsíkot bekebelező Izrael és az áruló Egyesült Arab Emírségek békeszerződését nem éppen a sémita testvériség érzése hozta tető alá, hanem a közös ellenség, a többségében árja perzsa, illetve sí’ita muszlim vallású Irán.
Mint ismert, az F-35-ösök jövőbeni leszállítása az Egyesült Arab Emírségeknek azért is dühítette föl az izraeli politikai vezetést, de leginkább a Binjámin Netanjáhut támadó ellenzéket, mert kormányfő az Ábu Dzábival nemsokára aláírásra kerülő békeszerződésről szóló hivatalos bejelentés után, még a múlt héten igyekezett megnyugtatni az Izrael biztonságáért aggódókat, mondván: a Perzsa-öbölbeli arab országgal kötendő békeszerződés azt nem foglalja magában, hogy az arab ország Washingtontól beszerezheti az F-35-ös vadászbombázókat. Netanjáhu említett „megnyugtató” megnyilatkozása után nem sokkal Jared Kushner, az amerikai elnök zsidó veje, a Közel-Kelet ügyeiben mindenható főtanácsadója viszont a CNN-nek adott interjúban kijelentette: az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közti békeszerződés nagyban elősegíti majd az arab ország F-35-ös vadászbombázók iránti igényének kielégítését.
Zoom
Pompeo és Netanjáhu a kerekasztalnál
Kushner bejelentése – amely egyébként nem egészen egyértelmű – fölbőszítette az izraeli ellenzéket, illetve Beni Ganz, úgynevezett csere-miniszterelnököt, jelenlegi hadügyminisztert. Az utóbbit azért is, mert állítása szerint Netanjáhu őt nem avatta bele az Egyesült Arab Emírségekkel létrejött együttműködési és békeszerződés biztonságpolitikai részleteibe. Magyarán, Ganz is csak Jared Kushner bejelentéséből tudta meg, Amerika a jövőben az Öböl menti arab országnak is szállít F-35-ös vadászbombázókat. Az izraeli biztonságpolitikai szakértőket az sem nyugtatta meg, hogy Netanjáhu köreiben hangsúlyozzák: a megérkezésük után Izraelben „Ádir”-nak, azaz „Hatalmasnak” átkeresztelt F–35 Lightning II vadászbombázókat Ábu Dzábi nem Izrael, hanem szükség esetén a közös ellenség, Irán megtámadására fogja bevetni.
Közben Mike Pompeo a lodi repülőtérről Jeruzsálembe érkezett, s a Miniszterelnöki Hivatalban már meg is kezdte a megbeszélést Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnökkel. A megbeszélés fő témája a fentebb említett F-35-ös vadászbombázók ügye, a további arab országokkal való békeszerződés előkészítése, illetve az Irán elleni újabb amerikai zsaroló szankciók elrendelése.
H. J. - Kuruc.info
Frissítés: Pompeo: Izrael katonai fölényének megőrzése amerikai kötelesség
Jeruzsálemi villámlátogatásán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter megígérte, hogy noha Washington elad fegyvereket az Egyesült Arab Emírségeknek az iráni fenyegetés miatt, ezt úgy teszi, hogy közben megmaradjon Izrael térségbeli katonai fölénye - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet hétfőn.
"Katonai kapcsolataink vannak az Egyesült Arab Emírségekkel, fegyvereket biztosítunk számukra, s folytatjuk a fegyverek biztosításának felülvizsgálatát az iráni fenyegetés elleni védelemhez" - mondta hétfő déli, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott találkozóján Pompeo.
"De ezt úgy tesszük, hogy közben teljesítsük elkötelezettségünket Izrael fölényének megőrzésében" - tette hozzá, utalva a néhány napja kiszivárgott új fegyverüzletek lehetőségére, amelyek keretében a legfejlettebb F-35-ös vadászgépekből is adnának el Abu-Dzabinak, s amelyek miatt a helyi médiában Izrael eddigi térségbeli katonai fölényének elvesztésétől tartottak.
Pompeo közel-keleti útjának első állomásán reményét fejezte ki, hogy más arab országok is felveszik a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, miután augusztus közepén Washington közvetítésével már áttörést értek el egy Öböl menti állammal - az Egyesült Arab Emírségekkel - ezen a téren.
"Izrael állam elismerése, illetve a vele folytatott együttműködés csak növeli a közel-keleti stabilitást, miközben javítja a saját országaikban élő emberek életét is" - vélekedett az amerikai külügyminiszter.
Netanjahu azt mondta a találkozójukon, hogy az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodás nem foglalja magában Izrael hozzájárulását semmiféle fegyverkereskedelemhez, és ő nem tudott ilyen ügyről. Emellett hangsúlyozta bizalmát az amerikai vezetés iránt, hogy ezentúl is vigyázni fognak az izraeli hadsereg fegyverzetének minőségi előnyére.
Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodás fontos külpolitikai győzelmet jelentett az újraválasztásra törekvő Donald Trump amerikai elnök számára, továbbá tükrözi azt a Közel-Keleten zajló változást, amelyben a közös aggodalom az iráni "ősellenséggel" szemben valamelyest felülírja a palesztinoknak nyújtott hagyományos arab támogatást.
A megállapodásban a felek vállalták a teljes körű diplomáciai kapcsolatok létesítését, és Jeruzsálem befagyasztotta az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia egyes részeinek annektálását célzó terveit, ugyanis a palesztinok Ciszjordániában és a Gázai övezetben tervezik jövőbeli államukat a két népnek két államot ígérő megoldás alapján.
Pompeo Jeruzsálemben találkozik Beni Ganz izraeli védelmi miniszterrel, akinek a koalíciós megállapodás szerint jövő novemberben át kellene vennie a kormányfői hivatalt Netanjahutól, valamint megbeszélést folytat izraeli kollégájával, Gabi Askenázival is.
Izraelből Pompeo Szudánba, az Egyesült Arab Emírségekbe és Bahreinbe utazik, valamint további állomásokat is beiktathat a Perzsa(Arab-)öböl államaiban.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready