A bolgár kormány ellen másfél hónapja tartó tüntetések ellenére megőrizte népszerűségét a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) - derült ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.
A Szova Harisz intézet által augusztus 19-25-e között készített felmérés a Trud című bolgár napilapban jelent meg.
Eszerint, ha most tartanának parlamenti választásokat, a GERB a szavazatok 17,8 százalékát szerezné meg. A párt július óta csupán három százalékpontot veszített népszerűségéből.
A második helyen továbbra is az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt (BSZP) áll, amelyre a szavazók 15,7 százaléka voksolna, támogatottsága 3,5 százalékponttal növekedett.
Egy új párt, az egyre népszerűbb Van Ilyen Nép a voksok 10,1 százalékát gyűjtené be. Élén egy televíziós műsorvezető, Szlavi Trifonov áll. Júliushoz képest 4,9 százalékponttal többen támogatják.
A Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért 5,9 százalékot szerezne.
Az ötödik helyen a kormánykoalíció tagja, a jobbközép Demokratikus Bulgária szerepel, 4,5 százalékkal.
A többi párt nem lépné át azt a küszöböt, amely szükséges a bejutáshoz a törvényhozásba.
A felmérésből kiderül, hogy a polgárok a politikusok közül leginkább Rumen Radev elnökben bíznak, a megkérdezettek 48,4 százaléka mondta ezt. A kormányfő, Bojko Boriszov csupán a hatodik 20,5 százalékos bizalmi indexszel.
Bulgáriában másfél hónapja folynak kormányellenes tüntetések, amelyek résztvevői a kormány, valamint Ivan Gesev főügyész távozását követelik. A kezdeményezéssel a megkérdezettek 48,3 százaléka ért egyet, 24,7 százalékuk támogatja, de kételyeket fogalmaz meg a szervezőkkel összefüggésben, 19,8 százalékuk pedig ellenzi a tiltakozó megmozdulásokat.
A megkérdezettek 35,2 százaléka szerint a parlamenti választásokat idejekorán, jövő márciusban kell megtartani, a megkérdezettek 47 százaléka ugyanakkor előrehozott választásokat szeretne.
(MTI)