2020. szeptember 30., szerda, Honória napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 "Megvédjük az édesanyákat az LMBTQP-szörnyektől!" - Toroczkai tüntetésre hív22:21 Vádat emeltek a portugál bevándorlási hatóság három munkatársa ellen, amiért halálra vertek egy ukrán férfit22:05 Vészhelyzet lép érvénybe Felvidéken21:50 Mindössze négy év fogházat kapott Molnár Ricsi - haza is engedték, mert amúgy is csak néhány hónapot kellene letöltenie21:36 EP-alelnök: "ki kell éheztetni pénzügyileg" Lengyel- és Magyarországot21:22 A Klubrádió és a 168 Óra nem lesz többé fegyver Slomó kezében az antiszemitizmus elleni harchoz20:55 A népmese napjára időzítve...20:42 Azerbajdzsán izraeli harci eszközökkel támadja az örményeket20:24 Az amerikai média egyöntetűen negatívan ítélte meg Trump és Biden első elnökjelölti vitáját20:12 Daganat vitte el a homokost, aki a világon elsőként gyógyult meg a HIV-fertőzésből19:52 Edzett, fehér, heteroszexuális férfiak üzentek a négygyermekes magyar családanyákat fenyegető férgeknek19:31 Bíróság elé állították az Audi igazgatótanácsának volt elnökét18:44 Tényleg nincs megállás? Már felolvasást is tartanak gyerekeknek a buzeráns királyfikról18:22 Drogos hulladékok a Nyugati téren: a faroklengetés rendben van, de a videózás sérti a jogaikat18:06 Az oláh szenátus vörös többsége ismét megszavazta a Trianon-törvényt
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Új igazságügyi minisztert neveztek ki Bulgáriában, és felszámolták a tüntetők táborát

Reklám

Új igazságügyi minisztert választott csütörtökön Desziszlava Ahladova személyében a bolgár parlament Danail Kirilov helyére, aki a múlt héten mondott le tisztségéről. Kirilov társszerzője volt az új alkotmány tervezetének, amely erőteljes társadalmi tiltakozást váltott ki.
A lépés az AP amerikai hírügynökség szerint aligha csillapítja a tüntetők elégedetlenségét.
A balkáni országban szerda este ezrek néztek farkasszemet rohamrendőrökkel a parlament épülete előtt, a tiltakozók Bojko Boriszov miniszterelnök és Ivan Gesev főügyész lemondását követelték. A tiltakozás erőszakos összecsapásokba torkollott, amelyek során 80 rendőr megsérült - közölte újságírókkal csütörtökön Georgi Hadzsijev szófiai rendőrfőnök. Százhuszonhat embert őrizetbe vettek, közülük 62-en a bűnügyi nyilvántartásban szereplő garázdák - tette hozzá.
Csütörtökre virradóra a rendvédelmi szervek eltávolították a tüntetők sátrait és a nem engedélyezett úttorlaszokat a nagyobb közlekedési csomópontokon.
Hatósági közlés szerint a rendőrségi akciót nem kísérték újabb rendbontások, és őrizetbe vételek sem voltak a tüntetők "Szabadság övezetének" felszámolásakor. A szófiai rendőrfőnök szerint a tábor raktárhelyiségeiben házilag készített petárdákat és olyan "kemény tárgyakat" találtak, mint amilyeneket a parlamentet védelmező rendőrökre hajigáltak a tiltakozók.
Hriszto Terzijszki belügyminiszter a parlamentben közölte, hogy a megmozdulások résztvevői a többi között palackokat, köveket, székeket, padokat, bicikliket, rollereket, sőt közúti táblákat is hajigáltak a biztonságiakra szerda este.
Csütörtök reggel ismét tüntettek a parlament épülete előtt a kormány lemondását követelve. A kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) a nap folyamán ismét elutasította ezt a követelést. "A tegnapi rendbontást követően nem fogunk lemondani" - áll a GERB-frakció állásfoglalásában. Ez azt jelentené, hogy minden kormányt megdönthetnének bűnözők - tette hozzá Boriszov pártja.
Bulgáriában másfél hónapja folynak kormányellenes tüntetések, amelyek résztvevői a kormány és a főügyész távozását követelik. Véleményük szerint a kormány összefonódott az oligarchákkal, és maffiaszerűen működik. Szerintük Boriszov semmit sem tett az államigazgatásban burjánzó korrupció felszámolására, és nem szabott gátat az oligarchák befolyásának.
Gesev szemére pedig azt vetik, hogy rendszeresen támadja Rumen Radev (baloldali) államfőt, továbbá, hogy megsértette a törvényt, valamint koholt vádak alapján rendelt el házkutatásokat és őrizetbe vételeket.
Radev szerdán kijelentette: a (jobboldali) miniszterelnök és kabinetjének lemondása az egyetlen módja a jelenlegi politikai patthelyzetből való kijutásnak. Boriszov ezzel szemben kormányalakítást hajt végre, és alkotmánymódosításokkal igyekszik javítani az ország politikai rendszerén.
Jogi szakértők szerint az alkotmánytervezet csupán "kozmetikai átalakítás", és hiányoznak belőle olyan fontos elemek, mint a főügyész szigorúbb elszámoltathatósága. Politikai elemzők "pánikszerű kísérletnek" minősítették a tervezetet, amelynek célja, hogy Boriszov megmaradhasson tisztségében a márciusi választásokig. A felülvizsgált új alkotmánytervezet elegendő támogatást kapott szerdán a bolgár parlamentben ahhoz, hogy megkezdődhessen a vitája, amely akár öt hónapig is elhúzódhat.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready