2020. október 28., szerda, Zsálya napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:56 A kormány járványügyi intézkedései ellen tüntettek Prágában15:22 A török elnök sérelmezi, hogy az oroszok megszórták bombával a kedvenc terroristáit Szíriában15:02 Operatív törzs: jelentősen emelkedtek a kiszabható bírságok összeghatárai14:42 Müller: folyamatosan nő a tesztelési kapacitás14:31 Korai keresztény templom maradványaira bukkantak a Golán-fennsíkon13:48 Putyin közölte Erdogannal, hogy nem örül a hegyi-karabahi terroristaexportnak13:28 Új rakéták sikeres teszteléséről számolt be az orosz védelmi minisztérium13:02 50 forint segélyt kapott az államtól egy nyugdíjas12:52 Fontos kérdés lehet ez a cseheknél: a képviselőházuk terrorszervezetté nyilvánította a Hezbollah teljes egészét12:34 Oroszországban kötelezővé tették a maszkviselést a nyilvános helyeken12:13 Novák: januártól akár a csok teljes összege felvehető többgenerációs otthonok létrehozására11:50 Kormányzati fellépést követel a Facebook ellen a Mi Hazánk11:33 Egyéves baba meglövése miatt ítéltek el egy 12 éves feka "rappert" Amerikában - nem ez az első ügye11:03 Itt tartunk 2020-ban: Gyurcsány fiatalok közé megy, és nem leköpik, hanem pózolnak vele10:22 Toroczkai: a Facebookot el kell felejteni, magyar közösségi oldalra van szükség!
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Európai Parlament: Törökország azonnal állítsa le illegális fúrásait a Földközi-tenger keleti részén!

Reklám

Az Európai Parlament képviselői a csütörtöki plenáris ülésen megszavazott állásfoglalásukban felszólították Törökországot, hogy azonnal állítsa le illegális fúrásait a Földközi-tenger keleti részén, tartózkodjon a görög és a ciprusi felségvizek megsértésétől, és hagyja abba a "nacionalista háborúra uszító retorikát".
A nagy többséggel elfogadott indítványban a képviselők hangot adtak aggodalmuknak, miszerint a Földközi-tenger keleti térségében zajló konfliktus katonai fellépésbe torkollhat, és felhívták a figyelmet, hogy a feszültségeket csak "jóhiszemű diplomáciai párbeszéden" keresztül lehet enyhíteni.
Elítélték továbbá Törökországnak a görög és ciprusi kizárólagos gazdasági övezetben folytatott jogellenes tevékenységeit, amelyek szembemennek az uniós tagállamok szuverén jogaival, és teljes szolidaritásukat fejezték ki Görögországgal és Ciprussal.
A képviselők kifejezték aggályaikat, az EU és Törökország közötti kapcsolatok jelenlegi helyzete miatt, beleértve a Törökországban egyre romló emberi jogi helyzetet, valamint a demokrácia és a jogállamiság hanyatlását.
Arra is felszólították a török kormányt, hogy támogassa a politikai párbeszédet Líbiában, és tartsa be az ENSZ Biztonsági Tanácsa által bevezetett fegyverembargót.
Az állásfoglalás felkéri az európai uniós tagországok kormányait képviselő Tanácsot, hogy álljon készen további célzottabb szankciók kidolgozására, olyanokra, amelyek nincsenek káros hatással a török népre és az ország területén tartózkodó menekültekre.
Törökország és Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők még inkább kiélezték a feszültséget. A török hajók augusztus első felében kezdték újra feltárásaikat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. Ankara a héten visszahívta egyik kutatóhajóját a vitatott hovatartozású térségből, azonban egy fúróhajója küldetését meghosszabbította.
Frissítés: hát persze hogy nem hatotta meg a törököket
A török külügyminisztérium csütörtöki közleményében elfogadhatatlannak, valamint a valóságtól elrugaszkodottnak minősítette az Európai Parlament néhány órával korábban megszavazott állásfoglalását, amelyben felszólította Ankarát, hogy azonnal állítsa le "illegális fúrásait" a Földközi-tenger keleti részén.
A török tárca egyúttal úgy vélekedett, hogy az indítvány "összeegyeztethetetlen a jóindulattal és a józan ésszel". Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy sem az Európai Parlament, sem az Európai Unió, sem a tagállamok nem illetékesek "harmadik országok" határainak vagy joghatósági területeinek kijelölésében.
A török külügyminisztérium reagálásában rámutatott: az unió intézményeinek békítő hozzáállást kéne tanúsítaniuk, előítélet nélkül kéne közelíteniük a tagjelölt Törökországhoz, az országok közötti vitás ügyekben pedig a méltányosság pártján kéne állniuk, nem az egyik fél oldalán.
Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtök este telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. A török államfői hivatal beszámolója szerint Erdogan arra szólította fel az Európai Uniót és annak tagállamait, hogy legyenek objektívek, következetesek, és a provokációk se tévesszék meg őket. A török elnök az egyeztetés során ismételten hangsúlyozta, hogy országa olyan megoldás híve, amely őszinte párbeszéden és méltányosságon alapul, illetve megóvja minden érdekelt fél jogait.
Ankara a héten visszahívta egyik kutatóhajóját a vitatott hovatartozású térségből, azonban egy fúróhajója küldetését meghosszabbította.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready