A fehérorosz külügyminiszter azzal vádolta szombaton az ENSZ-közgyűlés ülésszakán országa nyugati szomszédjait, hogy káoszba akarják sodorni az országát.
"A színes forradalom ránk erőltetésére tett kísérlet kudarca után az állami berendezkedés aláásására irányuló külső beavatkozást tapasztalunk. Egy sor nyugati szomszéd által tett, cinizmussal határos nyilatkozatok Fehéroroszország szuverenitásának és jólétének megőrzéséről, pusztán kísérletek arra, hogy káoszba és anarchiába sodorják az országot, amivel sok évre visszavetnék Fehéroroszországot a fejlődésben" - hangoztatta felszólalásában Uladzimir Makej.
Önmérsékletre és megfontoltságra intett, és arra figyelmeztetett, hogy a beavatkozások az ország belügyeibe, a szankciók és más korlátozó intézkedések a kívánttal ellenkező hatást fognak kiváltani. Makej leszögezte, hogy országa jövőjét saját népe fogja meghatározni, de nem a barikádokon, hanem civilizált párbeszéddel.
Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta minden hétvégén tüntet az ellenzék, és követeli a választás hivatalos győztesének, Aljakszandr Lukasenka elnöknek a lemondását. A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül csapnak le a tüntetőkre, már több mint 7000 embert vettek őrizetbe.
Lukasenkát szerdán, a jogszabályok által előírt időpontnál korábban, zárt ajtók mögött beiktatták hivatalába. A vasárnapra tervezett tömegtüntetésen a tervek szerint az ellenzék jelképesen beiktatja elnöknek Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt, aki a hivatalos adatok szerint a második helyen végzett Lukasenka után, de nem ismeri el a választások eredményét, mert szerinte a minszki hatalom meghamisította ezeket.
(MTI)