Szombatra virradó éjjel ismét rakétatámadás érte az északnyugat-azerbajdzsáni Gandzsa városát, a támadás az azeri főügyészség közlése szerint 12 ember halálát okozta.
"A helyi idő szerint hajnali egy órakor végrehajtott, a város központját ért támadásban 12 ember halt meg és több mint negyven civil sebesült meg, komoly károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában és közlekedési eszközökben" - áll a főügyészség közleményében.
Hikmet Gadzsiyev elnöki tanácsadó közlése szerint a várost Örményország területéről lőtték ballisztikus Scud-rakétákkal.
Az Azerbajdzsán második legnagyobb városára kilőtt rakéták egyike a 380 ezer lakosú Gandzsa egyik lakónegyedében csapódott be. Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítása szerint az egyik találatot kapott lakóház romjai között mentőegységek kutattak az áldozatok és az esetleges túlélők után. Helyiek szerint a házban mintegy húszan laktak.
Az Azerbajdzsán területébe ékelődött, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása miatt 1988 óta tartó konfliktus szeptember 27-én lángolt fel újult erővel, s a harcok miatt mindkét ország teljes mozgósítást rendelt el. A felek múlt szombaton orosz közvetítéssel humanitárius tűzszünetről állapodtak meg, de azt egyik fél sem tartotta be.
A Gandzsa elleni csapást követően még az éjjel tüzérségi támadás érte Hegyi-Karabah székhelyét, Sztepanakertet is - egy napon belül másodszor. A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni tudósítója négy robbanást hallott a városban, melyeket követően megszólaltak a légvédelmi szirénák.
Frissítés: Bosszút esküdött az azeri elnök
Bosszút esküdött Ilham Alijev azeri elnök szombaton azután, hogy hajnalban lövedékek csapódtak be Azerbajdzsán második legnépesebb városában, Gandzsában, és 13 civil életét vesztette.
Alijev szerint Örményország a támadással háborús bűncselekményt követett el.
"Ha a nemzetközi közösség nem fogja felelősségre vonni ezért Örményországot, majd mi megtesszük. A csatatéren fogunk bosszút állni" - mondta az azeri elnök.
Alijev egyúttal katonai győzelmekről számolt be: elmondta, hogy az azeri haderő visszafoglalt "a szeparatistáktól" két újabb települést Hegyi-Karabahban, Fizulit és Dzsabrailt. "Uraljuk a harcmezőt" - mondta, és hozzátette, hogy Azerbajdzsán soha nem támad civil célpontokat. Megismételte, hogy az azeri offenzívát csak akkor állítják le, ha Örményország kivonul Hegyi-Karabahból.
A 300 ezer lakosú Gandzsa szombat hajnalban már nem először volt tüzérségi támadás célpontja. Örmény részről azzal indokolták a csapásokat, hogy a város és környéke az azeri katonaság egyik műveleti központja. Gandzsa ad otthont egy légibázisnak, egy gépesített dandárnak, a hadsereg több üzemanyagraktárának, utánpótlást gyártó üzemeknek, továbbá azeri különleges egységek is állomásoznak ott.
Örmény közlés szerint helyi idő szerint péntek este tíz órakor és szombat hajnali fél ötkor és fél hatkor is robbanások rázták meg Hegyi-Karabah székhelyét, Sztepanakert városát.
2. frissítés: Humanitárius tűzszünet lép életbe éjféltől
Helyi idő szerint szombat éjféltől humanitárius tűzszünet lép életbe Örményország és Azerbajdzsán között - jelentette be közleményében az örmény és az azerbajdzsáni külügyminisztérium.
A döntésre az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának közleményeivel összhangban került sor - jelezte a minisztérium.
Emmanuel Macron francia elnök üdvözölte a lépést, és felszólította a szemben álló országokat, hogy szigorúan tartsák magukat a fegyvernyugváshoz.
A Hegyi-Karabah hovatartozása miatt konfliktusban álló felek egy héttel korábban kötöttek tűzszünetet orosz közvetítéssel. A megállapodást azonban röviddel életbe lépése után már meg is szegték. A tűzszünet kudarcáért a felek egymást hibáztatták.
Szombaton is halálos áldozatokkal járó támadásokra került sor. Hajnalban lövedékek csapódtak be Azerbajdzsán második legnépesebb városában, Gandzsában, és több civil meghalt. Ilham Alijev azeri elnök háborús bűncselekménynek minősítette a csapást, és bosszút esküdött.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter este telefonon beszélt örmény és azeri kollégájával, és nyomatékosan kérte Bakut és Jerevánt, hogy tartsák magukat a tűzszünethez.
Hegyi-Karabahban és környékén szeptember 27-én kezdődtek újra a harcok.
(MTI)