A dél-koreai orvosi kamara csütörtökön azt javasolta, hogy a szöuli kormány egy hétre függessze fel az influenza elleni oltási kampányt, miután a napokban legalább tizenheten meghaltak azt követően, hogy megkapták a vakcinát.
Eddig nem találtak közvetlen kapcsolatot a halálesetek és a vakcina között, de a dél-koreai orvosi kamarát vezető Csoj Dae Zip úgy véli, hogy nem lenne szabad több embert beoltani, amíg a kormány meg nem győződik az oltóanyag biztonságosságáról.
A kamara az ország legnagyobb orvosi szövetsége, és mintegy 130 ezer tagja van.
Az egészségügyi hatóságok csütörtökön megerősítették, hogy az állami kezdeményezésű szezonális oltási kampány a halálesetek ellenére folytatódik. A szöuli kormány mintegy 19 millió embert szeretne beoltatni az ingyenes vakcinával az ikerpandémia elkerülése érdekében.
Egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a tél közeledtével a koronavírus-járvány mellé influenzajárvány is társul.
A koreai betegségmegelőzési központot (KDCA) vezető Dzsong Un Kjong megjegyezte: további vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák a halálesetek pontos okát.
Legalább két halálozás az oltóanyagra adott súlyos allergiás reakcióhoz köthető - tájékoztatott a KDCA.
Dzsong elmondta, hogy a vakcinákat öt gyógyszeripari cég gyártja, és mindegyik sorozatszáma más. Az igazgató visszautasította az oltóanyagok mellékhatására vonatkozó feltételezéseket.
Az influenza elleni vakcinával kapcsolatos aggodalmak múlt pénteken jelentek meg, miután egy 17 éves fiú meghalt két nappal azt követően, hogy megkapta az oltást. Ezután újabb halálesetek történtek: az áldozatok többsége krónikus beteg idős ember volt.
(MTI)