Váratlan látogatást tett Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója csütörtökön Minszkben.
A fehérorosz állami televízióban mutatott képsorokon a mosolygó Nariskint lehetett látni, amint Lukasenka arról beszélt neki, hogy a két ország nehéz helyzet elé néz, és kevés szövetségessel rendelkezik a nemzetközi közösség soraiban.
A fehérorosz elnök megköszönte az orosz kémfőnöknek, hogy Moszkva rendszeresen megosztja hírszerzési értesüléseit Minszkkel.
Nariskin a megbeszéléseket követően újságíróknak elmondta, hogy a többi között a szorosabb katonai, gazdasági és hírszerzési kapcsolatok kiépítését vitatták meg a fehérorosz vezetővel.
Hírügynökségek értékelése szerint Moszkva így próbálja támogatásáról biztosítani szövetségesét, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, akire egyre nagyobb nyomás nehezedik a lemondását követelő utcai megmozdulások nyomán. A fehérorosz ellenzéket vezető Szvjatlana Cihanouszkaja nemrég ultimátumot adott az országot 26 éve vezető Lukasenkának, országos sztrájkkal fenyegetve, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását, és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait. Lukasenka eddig azonban nem mutatta jelét annak, hogy távozni szándékozna a hatalomból.
Oroszország a saját maga és a NATO közé ékelődő baráti ütköző államnak tekinti Fehéroroszországot. Moszkva és Minszk is ismételten hangsúlyozta, hogy a fehérorosz belpolitikai problémák nemkívánatos külső beavatkozás eredményei. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban ígéretet tett, hogy szükség esetén orosz rendvédelmi erőkből álló "tartalékot" küld Fehéroroszországba, emellett másfél milliárd dollár állami hitelt nyújt Minszknek. A fehérorosz állami televízió megsegítésére pedig az orosz televízió szakemberei érkeztek Fehéroroszországba.
(MTI)