A húszi felkelők kezén levő jemeni fővárosban, Szaná’ában egy héttel ezelőtt rendőrtisztavatást tartottak, amelyen a frissen avatott tisztek, úgynevezett Hitler-köszöntéssel (Hitlergruß) tettek esküt, miközben kórusban kiáltották, hogy „Halál Amerikára! Halál Izraelre! Átok szálljon a zsidók fejére!” – adott hírt Twitter-oldalán Jemen washingtoni nagykövetsége.
Zoom
Húszi rendőrtiszti eskütétel Szanáában (fotó: videófelvétel)
A húszik (الحوثيون) politikai, vallási és fegyveres mozgalma az iszlám sí’ita-zajdita vallási irányzatán belül szerveződött 2004-ben, s amelynek központja Jemen Szá’ádá nevű északi kormányzósága. A húszi mozgalom az alapító vezetőjéről, Huszejn Bádr ed-Din el-Húsziról kapta a nevét. Mára Jemen tekintélyes részét, beleértve a főváros Szaná’át is, ellenőrzésük alatt tartó húszi mozgalomnak mintegy 400 ezer harcosa van. Izrael és Amerika állítása szerint a húszi harcosokat Irán támogatja, ám Teherán ezt cáfolja. A szunnita muszlim Szaúd-Arábia viszont nyíltan, leginkább a polgári lakosságot is sújtó légitámadásokkal igyekszik letörni a fegyveres húszi mozgalmat.
Zoom
Zoom
A húszi mozgalom logója
A húszik ellenőrizte Szana’ában, Jemen fővárosában egy héttel ezelőtt rendőrtisztavatásra került sor, amelynek során a felsorakozott tisztek a Hitler-köszöntésnek (Hitlergruß) nevezett karlendítés közepette a többi között ezt skandálták: „Halál Amerikára!”, „Halál Izraelre!” és „Átok szálljon a zsidók fejére!”. Jemen washingtoni nagykövetsége a rendőrtisztavatás említett mozzanatait megörökítő videót is kitett a Twitter-oldalára.
 
 
A felavatott rendőrtisztek által kiáltott jelmondatok egyébként a húszi mozgalom logóján olvasható jelmondatok. A logó vagy címer kizárólag feliratokból áll, miután fehér alapon piros és zöld színű betűkkel írt jelmondatok vannak: Allah a leghatalmasabb – Halál Amerikára! – Halál Izraelre! – Átok szálljon a zsidók fejére! – Győzzön az iszlám!
Zoom
Húszik meggyújtott amerikai és izraeli zászlókon táncolnak Szanáában (fotó: Reuters)
H. J. – Kuruc.info