Útfelújítás során több mint négyszáz mór sírt fedeztek fel Tauste észak-spanyol városban. A régészek szerint az új lelet része a település mellett található, 2010-ben feltárt muzulmán temetőnek, amelynek kiterjedése a korábbi becslésektől eltérően legalább két hektárnyi területen fekszik és mintegy 4500 sírhelyet rejthet.
A sírokban a földi maradványokat iszlám szokás szerint jobboldalra fektetve, Mekka felé helyezték el.
Eva Giménez, az ásatásokat vezető archeológus az ABC című napilapnak elmondta: a temető a bizonyíték arra, hogy a környéken jóval jelentősebb lehetett a mórok jelenléte mint azt korábban gondolták.
A temető keletkezését a 8. századra teszik, megszűnését pedig a 12. századra, amikor Harcos Alfonz aragónai király meghódította a területet.
A kutatók számára a csontvázak kiváló állapota lehetővé teszi, hogy megismerjék, milyen betegségekkel küzdöttek az egykor élt emberek, ebből pedig következtetni lehet életmódjukra, szokásaikra, körülményeikre is. Például találtak olyan maradványt, amelyen koponyalékelés nyomaira bukkantak, és ólommérgezés okozta halálesetet is bizonyítottak.
(MTI)