Az elmúlt négy évben sok szó esett arról, hogy Donald Trump zsidó veje és lánya fontos szerepet töltött be a Fehér Házban, arról viszont egyelőre csak kevesen tudnak, hogy a demokraták leendő elnökének összes unokája zsidó. A politikus gyermekei ugyanis rendre zsidó párt választottak maguknak - lelkendezik a Neokohn.
Donald Trump ugyancsak kihasználta, hogy családjának zsidó tagjai is vannak: veje, aki egyben egyik politikai főtanácsadója, Ivanka lánya és persze közös gyermekeik. Ezt állítja véleménycikkében egy amerikai zsidó lap, a The Jewish News of Northern California.
A San Franciscóban 1895-ben indult lap liberális ideológiai színezetével kapcsolatban nem lehetnek kétségek, azonban a cikk kitér arra is, hogy vajon mennyiben lehet hatással Joe Biden családja a leendő elnök zsidósággal és esetleg Izraellel kapcsolatos politikájára.
A szerző szerint Trump több ízben is elmulasztotta, hogy egyértelműen nyilvánuljon meg az országban tapasztalható egyre növekvő számú antiszemita incidens ellen.
Trump hivatali idejében olyan mértékben regisztráltak zsidóellenes megnyilvánulásokat, amelyeket az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak.
— írja a lap a Rágalmazásellenes Liga (ADL) statisztikájára hivatkozva.
Természetesen nem felejtik el azt sem kiemelni, hogy a 2016-os kampányban Trump egyik Twitter-üzenetében közreadott egy mémet, amelyen Hillary Clinton egy halom pénzzel és Dávid-csillaggal a homlokán látható, mint ahogy arra is utalnak, hogy 2017-ben az elnök nem ítélte el a charlottesville-i tragikus kimenetelű tüntetésen masírozó horogkeresztes elemeket.
Biden már bebizonyította, hogy ő egy „mensch”. Az, hogy az unokái zsidók, csak hab a tortán
— foglal állást a szerző, aki szerint a politikus elkötelezettsége a zsidók mellett nem is lehet kérdés.
Az elnökválasztás után tartott első nyilvános beszéde alkalmával az egész világ megismerhette a Biden-család legkisebb tagjait. A hat unoka Joe Biden három gyermekének házasságaiból született.
A katolikus, vasárnaponként templomba járó Biden-család mindhárom gyermeke zsidó párt választott magának, sőt, esküvőik is a mózesi szertartás szerint zajlottak.
Kérdés, hogy a zsidó családtagok felvonultatásával sikerült-e mindazokat megnyugtatni, akik készpénznek veszik, hogy Biden nem fogja a Trump-kormányzat erősen Izrael-barát politikáját folytatni.
Zoom
Joe Biden és családja a választások éjszakáján (kép: JTA / Win McNamee / Getty Images / The Jewish News of North California)
A "brit" The Jewish Chronicle, az izraeli The Times of Israel és az amerikai Kveller magazin munkatársai is bemutatták Joe Biden gyermekeinek házasságait, szerelmeit és unokáit. Közülük alighanem fia, Hunter Biden a legismertebb. Ő ugyanis az elnökválasztási kampány finisében került a figyelem központjába: az FBI-által is vizsgált korrupciógyanús ügyei azonban nem hozták meg azt az eredményt, amiben a Trump-csapat reménykedett.
Hunterről a Neokohn még tavaly jelentette, hogy egy héber tetoválást varratott a karjára, mintegy kifejezve elköteleződését az akkoriban megismert dél-afrikai dokumentumfilmes Melissa Cohen iránt.
Hunter és kedvese a megismerkedés után alig egy évvel már nem csak házasok, de egy kisfiú szülei is voltak. A gyereknek a Beau nevet adták. Beau Biden volt Hunter testvére, aki öt évvel ezelőtt agytumorban hunyt el, hátrahagyva két gyermeket. A gyermekek anyja, Hallie Olivere volt a Biden család első zsidó tagja.
Zoom
Hunter Biden és neje a kóser tetoválásukkal
Joe Biden jól ismerte menyének anyját, akivel kapcsolatban egyszer arról viccelt, hogy fiatalabb korában szerette volna elvenni őt, de „katolikus fiúként erre sok esélye nem volt”.
Hallie Olivere, miután elvesztette férjét, Beau-t, annak testvérénél, Hunternél talált vigaszra — mindezt a család egyetértésével, sőt támogatásával. A pár tavaly év elején szakított, de Hunter az egyik zsidó hölgy után elég gyorsan egy másik zsidó nő mellett találta magát.
Joe Biden 39 éves lánya, Ashley pedig egy sikeres philadelphiai orvoshoz, Howard Kreinhez ment hozzá feleségül 2012-ben. A lakodalmon egy katolikus pap és egy reform rabbi is áldását adta a párra. A hóratáncon pedig természetesen maga a büszke örömapa is részt vett.
„Én vagyok az egyetlen olyan ír katolikus, akinek teljesült az álma, mert a lányát egy zsidó orvoshoz tudta hozzáadni”
— nyilatkozta az esküvő után az akkor alelnöki pozíciót betöltő Biden.
Kapcsolódó: