Az ausztráliai Victoria államban betiltják a "nemi irányultság és a nemi identitás megváltoztatására" irányuló, úgynevezett konverziós terápiát, ilyen értelmű törvénytervezetet terjesztett be a helyi kormány a parlamentben hivatalos szerdai bejelentés szerint.
Daniel Andrews kormányzó közlése szerint a javaslat megtévesztőnek és károsnak nevezi az ilyen jellegű terápiákat, és 10 ezer ausztrál dollárra (több mint 2 millió forintra) büntetné, vagy pedig 10 évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálná őket.
Az ügyben az állam részéről már tavaly egyeztetéseket folytattak az "LMBTIQ-közösség" érdekvédelmi csoportjaival is, és Ro Allen, a közösség ügyeivel foglalkozó victoriai megbízott azt mondta, hogy a törvény - amelynek a fontosságát szerinte nem lehet eléggé hangsúlyozni - "életeket fog menteni".
Az új jogszabály felhatalmazza majd a Victoriai Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottságot (VEUHRC) arra, hogy kivizsgálja a konverziós terápiákkal kapcsolatos híreket, továbbá tervet dolgoznak ki a már elvégzett kezelések "áldozatainak" a támogatására is.
"Világos üzenetet küldünk: senki nem 'hibás' a nemi orientációja vagy a nemi identitása miatt. Sem az ilyen nézeteket, sem pedig az efféle visszataszító kezeléseket nem fogjuk tűrni Victoriában" - jelentette ki Jill Hennessy, az állam főügyésze.
A benyújtott törvényjavaslat szélesebb körű, mint az augusztusban Queensland államban már elfogadott jogszabály, amely - jóllehet az első ilyen jellegű volt az országban - bírálói szerint csak az egészségügyi rendszeren belül szankcionálja a "helyreállító terápiákat", és nem terjed ki a nem hivatalos kezelésekre.
(MTI nyomán)