Észak-koreai hackerek kibertámadást intéztek több olyan dél-koreai gyógyszergyártó vállalat ellen, amelyek a koronavírus elleni vakcina előállításán dolgoznak, a behatolási kísérleteket Szöul sikerrel elhárította - jelentette ki újságírók előtt pénteken egy dél-koreai parlamenti képviselő.
A Microsoft szoftvervállalat november elején közölte, hogy Oroszországnak és Észak-Koreának dolgozó hackerek megpróbálták feltörni hét - köztük kanadai, dél-koreai és amerikai - gyógyszergyártó cég adatbázisát.
A szöuli parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülését követően a bizottság egyik tagja, Taj Kung a dél-koreai hírszerzés értesülésére hivatkozva azt is elmondta, hogy a phenjani vezetés drasztikus intézkedéseket hozott a koronavírus-járvány ellen: az észak-koreai főváros mellett karantén alá vonták Rjanggang tartományt, valamint megtiltották a tengeri halászatot és a sókitermelést is.
Dél-koreai értesülés szerint továbbá Kim Dzsong Un észak-koreai vezető arra is utasította országának külföldön akkreditált diplomatáit, tartózkodjanak az Egyesült Államok provokációjától. A dél-koreai hírszerzés részéről úgy vélik, Phenjan egyelőre ki akarja várni az új washingtoni adminisztrációnak a phenjani rezsimmel kapcsolatos politikáját.
Észak-Korea a járvány miatt már korábban lezárta a legfontosabb kereskedelmi partnerével, Kínával közös határait. Szakértők szerint ez a döntés súlyosan érinti az országnak az ellene hozott nemzetközi szankciók miatt egyébként is gyenge lábakon álló gazdaságát.
Phenjan eddig egyetlenegy megerősített koronavírusos esetet sem jelentett, aminek hitelességét egészségügyi szakértők erősen megkérdőjelezik. Elemzők szerint egy súlyos járványnak katasztrofális hatása volna az egyébként is nyomorgó észak-koreai lakosságra nézve.
(MTI)