Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök a perzsa-öbölbeli Báhrájnnal és az Egyesült Arab Emírségekkel nemrégiben aláírt békeegyezmény után diadalmasan bejelentette, hogy nemsokára további arab és fekete-afrikai országokon van a sor. A diktatórikus kormányzástól nemrégiben megszabadult, elszegényedett Szudánt Washington az Izraellel való megbéküléséért azzal kecsegtette, hogy leveszi a terrorizmust támogató államok feketelistájáról. Csakhogy ez mostanáig nem történt meg, s ezért Szudán közölte Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, hogy mégsem békülnek a zsidókkal – írja a Jiszráél Há-Jom.
Zoom
Ábd el-Fattáh el-Borhán (fotó: AFP)
Donald Trump a legutóbbi amerikai választás előtti hetekben, hónapokban – megérezvén a vereségét – több Izraelt támogató politikai döntést is hozott. Az Izrael-imádó elnök a többi között gazdasági, politikai előnyök és biztonsági jótállások vállalásával rávett három arab országot arra, hogy a palesztin ügyet elárulva normalizálják kapcsolataikat Izraellel. A perzsa-öbölbeli Egyesült Arab Emírségek és Báhrájn nemrégiben már alá is írta a békeegyezményt a zsidó állammal, de a harmadik arab ország, Szudán ma beígérte, hogy mégsem veszi föl a diplomáciai kapcsolatot Izraellel, ha Washington nem veszi le Kartúmot a terrorizmust támogató országok feketelistájáról.
Zoom
Mike Pompeo és Ábd el-Fattáh el-Borhán (fotó: El-Kudsz el-Árábi)
Szudánt ugyanis csak törvényhozással lehetne levenni a főleg gazdasági hátrányokkal járó terrorizmust támogató listáról, s ennek elmaradása érzékenyen érintené a diktatórikus kormányzástól nemrégen megszabadult, s a két hónappal ezelőtti országos áradások következményeként is nehéz gazdasági helyzetbe került afrikai arab országot. Mike Pompeo, a zsidóbubus, evangéliumi amerikai külügyminiszter a Szudán visszakozásáról érkező hírek hallatán fölhívta telefonon ’Ábd el Fattáh el-Borhánt, az úgynevezett Szudáni Szuverén Tanács elnökét, és felelősségre vonta, amiért Kartúm még mindig nem írta alá a békeegyezményt Izraellel.
’Ábd el-Fattáh Borhán viszont közölte az amerikai külügyminiszterrel, hogy országa mindaddig nem hajlandó véglegesen normalizálni a kétoldalú kapcsolatait Izraellel, amíg a Kongresszus törvényhozással nem veszi le Szudánt, illetve néhány szudáni vezető politikust a fentebb említett feketelistáról. Szudán s vele együtt Izrael attól tart, hogy ha a Kongresszus decemberben hagyja jóvá az említett törvényt, a januárban hivatalba lépő Joe Bidennek egyéb gondja és feladata is lesz.
H. J. – Kuruc.info