Bezár!
2021. január 19., kedd, Kenéz napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:03 Ez a rusnya, nőnek öltöző, körülmetélt buzeráns lesz a Biden-kormány helyettes egészségügyi titkára19:28 Rúgott még egy utolsót Trumpba a szenátus republikánus párti többségének vezetője19:14 Peking szerint ők helyesen jártak el járványügyben18:45 Ónos eső veszélye miatt adtak ki figyelmeztetést18:26 A Mi Hazánk azonnali lépéseket sürget a cigánybűnözés felszámolása érdekében18:17 Több mint nyolcvan migráns jutott át Melillába a határkerítésen18:02 Letartóztatták az orosz "ítéletnapi" parancsnoki repülőgép kifosztóját17:30 Meg akartak erőszakolni egy nőt a gödöllői HÉV-en, de ellenállt - kirabolták, betörték az orrát17:11 Pentei-Pfendtner Antal budakeszi jegyző és családjának kálváriája17:03 Németországban sem akarnak véget vetni a zárlatnak16:35 Müller Cecília "rendkívül jól van"15:52 Történetek a kórságokról, a biológiai fegyverekről, a gonosz vírusokról és a még gonoszabb oltásokról15:44 Cigány hagyományápolás Kistarcsán is15:36 Elismerte a Gazprom, hogy meghiúsulhat az Északi Áramlat-2 megépítése14:53 Tibi atya: a Mi Hazánk jelenleg az egyetlen politikai párt, amelyik tesz valamit a kisvállalkozói és a munkásosztályért
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az iráni elnök elutasította az urándúsításra vonatkozó törvényt

Reklám

Haszan Róháni iráni elnök szerdán elutasította az urándúsítás fokozását és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseinek felfüggesztését lehetővé tévő törvényt, amelyet előző nap fogadott el a teheráni parlament.
Róháni szerint a jogszabály visszaveti a 2015-ös atomalku helyreállítására és a szankciók enyhítésére irányuló diplomáciai erőfeszítéseket. Az elnök azt állította: a törvényhozók célja valójában az volt, hogy növeljék népszerűségüket szavazóik körében a jövő júniusi választások közeledtével. A parlamenti képviselők többsége keményvonalasnak, míg Róháni mérsékeltnek számít.
A kedden elfogadott törvény azt követelte a kormánytól, hogy növelje 20 százalékosra az urándúsítás szintjét, illetve függessze fel a NAÜ-ellenőrzéseket az iráni atomlétesítményekben, ha az európai országok a közeljövőben nem ellensúlyozzák az amerikai szankciók hatását az energiaiparban és a bankszektorban.
A jogszabálynak valószínűleg nem lesz valódi következménye, mivel az összes fontos politikai lépésnél Ali Hamenei legfelsőbb vezetőé az utolsó szó. Szakértők szerint a parlament célja inkább az volt, hogy kifejezze felháborodását Mohszen Farizade iráni atomtudós meggyilkolásával kapcsolatban.
Farizade tagja volt a Forradalmi Gárdának, és a nyugati országok a nukleáris fegyver kifejlesztését célzó titkos, AMAD nevű program egyik vezetőjeként tartották számon. Ez a program hivatalosan 2003-ban véget ért, Izrael viszont azt állítja, hogy titokban tovább él. Az atomtudóst pénteken gyilkolták meg Teherán közelében. Irán Izraelt vádolta a merénylet elkövetésével. Egyes iráni tisztségviselők azt állították, hogy a NAÜ - amelynek ellenőrei a 2015-ös atomalku keretében rendszeresen vizsgálták az iráni atomlétesítményeket az elmúlt években - bizalmas információkat adhatott ki Farizade gyilkosainak.
Az iszlám köztársaság azt követően kezdte újra az urándúsítást, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018-ban felmondta az atomalkut, és Teherán hiába kérte a szerződés többi aláíróját az újból életbe léptetett szankciók ellensúlyozására. Irán jelenleg legfeljebb 4,5 százalékos dúsítású uránt állít elő. Az új törvény évente 120 kilogramm 20 százalékos dúsítású urán előállítását és felhalmozását helyezte kilátásba. A nukleáris fegyverekhez 90 százalékos dúsítású urán szükséges. Szakértők figyelmeztettek, hogy az ország akár két atombombát is előállíthatna alacsony szinten dúsított uránkészletéből, ha akarna.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready