Bahrein nem engedélyezi olyan izraeli áruk behozatalát, amelyeket a megszállt palesztin területeken, a ciszjordániai zsidó telepeken állítottak elő - közölte a BNA bahreini állami hírügynökség.
A BNA a bahreini kereskedelmi miniszter néhány nappal korábbi kijelentését javította péntek éjszakai kiadásában.
Zajed bin Rasíd az-Zajani úgy fogalmazott, Bahrein nyitva áll a zsidó államból érkező áruk előtt, függetlenül attól, hogy azok Izraelből vagy a megszállt területekről származnak.
Az ipari és kereskedelmi minisztérium egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője ugyanakkor azt mondta, a miniszter kijelentését félreértelmezték, hiszen, mint mondta, Bahreint is kötik az ENSZ határozatai.
Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek szeptember 15. napján - amerikai közvetítés eredményeként - diplomáciai kapcsolatot létesítettek Izraellel.
Az érvényes európai uniós irányelvek szerint a csomagoláson egyértelműen meg kell különböztetni a zsidó telepekről származó exportárut. Az amerikai kormányzat ugyanakkor novemberben eltörölte ezt a különbségtételt.
Rijád el-Máliki palesztin külügyminiszter úgy foglalt állást, nehezen hihető, hogy a bahreini miniszter valóban az idézett kijelentést tette volna, "hiszen ez teljes mértékben ellentmond annak, ahogyan Bahrein a palesztin ügyet támogatja".
Az 1967-ben Izrael által megszállt területen kiépült ciszjordániai zsidó telepek komolyan megnehezítik a független palesztin állam létrehozását.
(MTI)
Kapcsolódó: