Bezár!
2021. január 27., szerda, Botár napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:21 Történetek a kórságokról, a biológiai fegyverekről, a gonosz vírusokról és a még gonoszabb oltásokról (II./1.)18:04 Nem engedik beszélni a WHO szakértőivel a kínai áldozatok hozzátartozóit17:44 "Megvédjük őket" - a Mi Hazánk vendéglátósok jelentkezését várja17:30 2021-ig kellett várni, de végre Luxemburgból is csurran-cseppen egy kis kárpótlás a "túlélőknek"17:10 Az orosz parlament ratifikálta az Új START-szerződés meghosszabbítását16:47 MÖM: elég volt a lezárásokból!16:26 Mintegy ezerkétszáz éves kard került elő Zala megyében15:46 Ökölpacsi antimagyar szektás rabbikkal - Áder egészen a zsinagógáig ment egy kis alázkodásra15:26 Mégsem csak dögunalom a mai emléknap (is): saját rajongói zsidózzák a holokausztozó Jakabot14:55 Müller: az oltásmennyiség függvénye a nyitás14:33 Szijjártó megint elmondta Kijevben, mennyi mindennel kedveskedünk nekik - és ezúttal sem ért el semmit ezzel14:17 A csehek többsége állítólag most már beoltatná magát13:31 Bill Gates nem örül a "koronás népszerűségnek"13:04 Így néz ki egy németországi Covid-láger - februárban nyitja meg kapuit12:26 Brit elmebaj: a színes csőcseléket eltartják, a dolgozó EU-s állampolgároknak fizetnek, hogy lelépjenek
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Erdogan meghívására Törökországba látogat Charles Michel és Ursula von der Leyen

Reklám

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában bejelentette, hogy a meghívására január végén Törökországba látogat Charles Michel, az Európai Tanács, illetve Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
Erdogan erről az Európai Unió tagországainak ankarai nagykövetei előtt beszélt. A török államfő felszólalásában közölte: javasolta, hogy a látogatás során keressék fel együtt a polgárháború sújtotta Szíria északnyugati Idlíb tartományát is, amely részben a Törökország által támogatott felkelők ellenőrzése alatt áll, és ahol török szervezetek papírtéglából készülő házak építésén dolgoznak a térségben tartózkodó menekültek számára.
Erdogan aláhúzta: azt akarja, hogy Michel és von der Leyen lássa, Ankara mennyire figyelmesen jár el a menekültek helyzetét illetően. A török vezető egyúttal arról számolt be, hogy országa 50 ezer brikettházat tervez felépíteni a régióban, és ennek eddig valamivel több mint a felét már elkészítette. Nehezményezte ugyanakkor, hogy Brüsszel az Ankarának tett ígéretével ellentétben a legkisebb mértékben sem támogatta az építkezést.
Recep Tayyip Erdogan a beszédében hangsúlyozta, hogy Törökország készen áll az Európai Unióval közösen kezelni a migránsválságot, amennyiben Brüsszel teljesíti a 2016-os migrációs megállapodásban rögzített vállalásait, tehát kiszélesíti a vámuniót, megadja a török állampolgároknak a schengeni vízummentességet, és előmozdítja a török csatlakozási tárgyalásokat. Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése (Brexit) miatt "fokozódó bizonytalanság csak úgy oldható fel, ha Törökország elfoglalja az őt megillető helyet az európai családban" - fogalmazott. Hozzátette: Ankara kész pozitív napirendet kialakítani Brüsszellel, és újból a "medrébe terelni" a kapcsolatokat.
Erdogan rámutatott: ennek a pozitív napirendnek a kulcsa a 2016-os migrációs egyezmény felfrissítése, szem előtt tartva a migrációban beállt változásokat. Jelezte, hogy Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter január 21-én Brüsszelbe utazik, hogy előkészítő tárgyalásokat folytasson Charles Michel és Ursula von der Leyen látogatása ügyében.
A török elnök felszólalásában mindemellett arra emlékeztette az uniós nagyköveteket, hogy Törökország reformokra készül az igazságszolgáltatás és a gazdaság területén, amelyek részleteit a közeljövőben osztja meg a nyilvánossággal.
Erdogan végül reményét fejezte ki, hogy vagy ő vagy külügyminisztere ezentúl félévente találkozni tud majd az unió tagállamainak nagyköveteivel, amivel ugyancsak a kapcsolatokat szándékoznak erősíteni.
A török államfő egy nappal azután tette ezeket a kijelentéseket, hogy Cavusoglu azt javasolta az EU-tag Görögországnak, hogy folytassák több mint négy éve megszakadt tárgyalásaikat vitás kérdéseikről, köztük a tengeri határokat érintő, valamint annak nyomán a földközi-tengeri energiahordozók feltárásával kapcsolatban felmerült nézeteltéréseikről. A két fél közötti feszültség az utóbbi években Törökország és az Európai Unió viszonyát is elmérgesítette. Ankara és Athén 2002-től kezdve 60 alkalommal ült tárgyalóasztalhoz vitáik megoldása érdekében, de 2016-ban megszakadt a folyamat. A török külügyminisztérium már órákkal Cavusoglu felhívását követően azt közölte, hogy a tárgyalások 61. fordulóját január 25-én Isztambulban rendezik meg. Erdogan keddi beszédében azt mondta: bízik abban, hogy a Görögországgal folytatandó megbeszélések "egy új korszak hírnökei" lesznek.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready