Bezár!
2021. január 26., kedd, Vanda, Balambér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:15 Dúró Jakab évértékelőjéről: az ember köpni-nyelni nem tud, de inkább köpne17:02 17 millió dolláros kártérítést kaphatnak Weinstein áldozatai16:46 A Jákobbik már a Klubrádióért harcol16:43 A Harcos ajánlata (x)16:30 Még ezen is nyerészkednek a zsidó oltóanyag-gyártók: öt helyett hat adagra számláz a Pfizer16:15 A Benes-dekrétumok ügyében is Brüsszeltől várják a segítséget - természetesen hiába15:47 Ceci néni szerint még mindig nem lehet enyhíteni az "óvintézkedéseken"15:07 Szívjunk friss levegőt! - Koronavírus-kérdések újratöltve (II. rész)14:47 Conte benyújtotta lemondását14:11 Gyerekpornó és kokain volt egy szudáni nőnél - a kérdés csak az, mit keresett ő Budapesten13:50 Tavasszal jöhet a magyar Facebook-törvény13:33 Nem átallottak mozgássérülttől lopni a drogos "fiúk"13:13 A medve jelentette az újabb nehézségi fokozatot egy romániai sípályán12:53 Gyorsan a quad mögé, tesó!12:27 Egység a nemzeti oldalon, avagy fog-e valaha mindenki mindenben egyetérteni?
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A képviselőház megszavazta a Trump felmentését célzó eljárás megindítását - arról is gondoskodnának, hogy vissza se térhessen

Reklám

Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta a republikánus párti Donald Trump amerikai elnök felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítását lázadás szításának vádjával a Capitolium ostroma miatt.
Az előterjesztést 232 szavazattal fogadták el 192 ellenében. Tíz republikánus párti képviselő is támogatta 222 demokrata párti honatya mellett az impeachment megindítását.
Ezzel Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a hivatali felmentési eljárás megindítására szavazott. Trump ellen 2019-ben indult hivatali visszaélés vádjával impeachment eljárás, amelyet a szenátus később felülbírált.
A döntés várható volt a demokrata párti képviselőházi többség miatt. Az eljárás most a szenátus elé kerül, amely legkorábban a jövő héten szavazhat az ügyben. A végső szót ugyanis a felsőház mondja ki, amely csak kétharmados többséggel mozdíthatja el Trumpot. Ez azt jelenti, hogy a republikánus többséggel rendelkező, százfős felsőházban legalább 17 republikánus szenátornak kellene megszavaznia Trump felelősségre vonását. A szenátus emellett egyszerű többséggel eltilthatja Trumpot közhivatal viselésétől a jövőre nézve, így például nem indulhatna a 2024-es elnökválasztáson.
Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője a képviselőházi voksolást követően kijelentette, hogy a felsőház a jövő héten fog összeülni, áttolva ezzel az eljárást a demokrata párti Joe Biden elnökségének első napjaiba. "Még ha a szenátusi eljárás a héten gyors ütemben megindulna, a végleges ítélet csak azt követően születne, hogy Trump már távozott hivatalából. Ez nem olyan dolog, amiről én döntök, ez pusztán tény" - hangoztatta McConnell.
Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője pedig azt hangsúlyozta, hogy amennyiben a szenátus elmarasztalja Trumpot az impeachment eljárásban, úgy a felsőház egy külön szavazás során fog dönteni arról, hogy eltiltsák-e közhivatal viselésétől.
Nancy Pelosi demokrata párti házelnök még a képviselőházi vita elején kijelentette, hogy "Donald Trump egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent, eljárást kell indítani ellene, el kell ítélni és el kell távolítani". Pelosi szerint azok, akik január 6-án megszállták a kongresszus épületét, "nem hazafiak, hanem terroristák voltak". "Trump fegyveres lázadásra bujtott fel a nemzet ellen, mennie kell" - tette hozzá.
A képviselőházi republikánusokat vezető Kevin McCarthy ugyanakkor a vitában azzal érvelt, hogy az impeachment nem segít a jelenlegi helyzetben, bár elismerte, hogy Trumpot felelősség terheli a kongresszus épületénél kitört erőszakért.
Az eljárást egy héttel Trump hivatali idejének lejárta és Joe Biden demokrata párti megválasztott elnök beiktatása elött indították meg.
Trump ismét elítélte a Capitoliumnál kitört erőszakot, de nem tett említést az impeachmentről
Ismételten elítélte a washingtoni Capitoliumnál kitört erőszakot Donald Trump amerikai elnök szerdán este közzétett videóüzenetében, amelyben azonban nem tett említést az ellene lázadás szításának vádjával megindult hivatali felmentési eljárásról (impeachment).
Trump a január 6-i eseményekre összpontosított beszédében.
"Szeretném nagyon világosan kifejezni magam, egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi. Az erőszaknak és vandalizmusnak semmi keresnivalója sem országunkban, sem mozgalmunkban" - hangoztatta a leköszönő elnök.
Trump közölte azt is, hogy utasította a szövetségi ügynökségeket, hogy "minden szükséges eszközt felhasználva fenntartsák a rendet Washingtonban" az elkövetkező egy hétben.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready