Bezár!
2021. március 7., vasárnap, Tamás, Ubul napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:10 Haláleset miatt függesztették fel az oltást az AstraZenecával Ausztriában 18:48 Megdöglött a Kutya Prágában - oszlatták is18:19 Rettegést is csökkentene egy izraeli találmány17:43 Svájc megszavazta a burka és a nikáb viselésének tilalmát17:29 Gulácsiról, új világrendről - kérdésekre válaszol Toroczkai László, 7. rész17:11 Intézményelhagyási és -látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben és javítóintézetekben16:32 Tetten ért sonkatolvaj gyilkolta meg brutálisan az idős házaspárt Kislángon: egyik áldozatát szinte feldarabolta16:23 Kissé melegszik az idő a jövő héten15:37 Két hétre vesztegzár alá helyezik Temesvárt15:19 Közös hadgyakorlatokba kezdenek az orosz és a fehérorosz különleges egységek14:58 A klímarettegők "szemmel tartják" a politikusokat Svájcban14:35 Manfred Weber is menstruációs problémákkal küzd14:17 Csökken, de még mindig magas az ál-kereszténydemokrata pártszövetség támogatottsága Németországban13:52 M1: jól haladnak az oltással13:28 Egy újabb "kőkemény szociális problémát" talált az LMP: megszüntetnék a "menstruációs szegénységet"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Megállapodtak a líbiai ideiglenes kormány megválasztásának módjáról

Reklám

A Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumának tanácsadói bizottságában megállapodás született szombaton a polgárháború sújtotta észak-afrikai országot a decemberi választásokig vezető ideiglenes kormány megválasztásának módjáról - közölte egy magas rangú ENSZ-tisztviselő.
A tárgyalások a svájci Genfben folytak, hatalmas nemzetközi nyomás alatt, hogy a felek békés rendezésre jussanak a polgárháború befejezéséről. Minden korábbi diplomáciai erőfeszítés kudarcba fulladt.
Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyekért felelős ügyvivő különmegbízottja genfi sajtóértekezletén elmondta: a tanácsadói bizottság egy 75 tagú fórum része, amely Líbia mindhárom fő régióját képviseli. A 18 tagú testület most azt javasolta, hogy egy háromtagú elnöki tanácsba minden régió választói kollégiuma nevezzen ki egy-egy képviselőt. A 75 tagú fórum választaná meg a kormányfőt. A sikeres jelöltnek a szavazatok 70 százalékát kell megszereznie.
Hozzátette, a fórum egy olyan listából választana, amelyen Líbia három régiójának mindegyike négy-négy nevet jelöl az elnöki tanácsi tagságra, valamint a miniszterelnöki tisztségre.
Mindegyik jelöltnek 17 támogató szavazatot kell kapnia, nyolcat az ország nyugati régiójából, hatot a keletiből és hármat a déliből. A győztes névsor a voksok 60 százalékát gyűjtené be az első fordulóban a 75 tagú fórumban. Egy második fordulót tartanának abban az esetben, ha egyik lista sem kapná meg a szükséges támogató szavazatot.
Williams szerint a fórum hétfőn szavaz a javasolt mechanizmusról, az eredmények várhatóan másnap várhatók.
Az ENSZ-tisztviselő szerint az így létrejövő átmeneti kormány egy egységes, ideiglenes végrehajtó testület lenne, amelyben a líbiai hazafiak a felelősség, és nem a javak megosztására törekednének.
A líbiai amerikai nagykövetség egy közleményében azt írta, hogy az Egyesült Államok üdvözölte az áttörést, egyben arra szólította fel a líbiai pártok képviselőit, hogy "sürgősen és jóhiszeműen lássanak hozzá egy ideiglenes kormány megteremtéséhez".
Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően az észak-afrikai ország káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezik, a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.
Haftar 2019 áprilisában offenzívát indított Tripoli ellen, amely válaszul mozgósította az irányítása alatt álló fegyveres csoportokat, és hivatalosan Törökországhoz fordult segítségért az Ankarával a katonai együttműködésről aláírt memorandum alapján. Ezután az egységkormánynak Törökország hathatós segítségével sikerült újból ellenőrzése alá vonni a Haftár tábornok csapatai által elfoglalt területeket.
A Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumának résztvevői tavaly novemberben Tuniszban már megállapodtak arról, hogy 2021. december 24-én parlamenti és elnökválasztást tartanak Líbiában.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready