Bezár!
2021. április 15., csütörtök, Anasztázia, Tas, Nyeste napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:08 A német alkotmánybíróság megsemmisítette a lakbérek befagyasztásáról szóló berlini helyi törvényt11:24 Biden hírszerzési vezetői sem zárják ki a korábban trumpista elméletnek tartott vuhani laborbaleset lehetőségét10:48 Szétverték a "szóváltásba keveredő" legénybúcsúztatókat a biztonságiak Siófokon - vádat emeltek ellenük10:38 Krisztofer azt állítja, ő "szépen kérte a lóvét"09:52 Gulyás szerint május végére, június elejére "vissza tudunk térni a megszokott életünkhöz"09:26 Dagad a BLM-botrány, amiért egyik vezérük 3.2 millió dollárért vásárolt luxusingatlanokat - fehér elitnegyedben is08:53 256 beteg halt meg, 5307-tel nőtt a fertőzöttek száma08:32 Ausztrália is kivonja csapatait Afganisztánból08:02 Turai vadnyugat: "pénzt vagy életet!"07:45 Már csak 0,71 a fertőzési ráta Izraelben07:29 Kambodzsa lezárja fővárosát, pedig eddig alig érintette a járvány07:12 Házkutatást tartott az orosz rendőrség egy diáklapnál, négy újságírót őrizetbe vettek06:50 Jövőre látogathatóvá válik Julius Caesar meggyilkolásának helyszíne06:41 Dróntámadás érte az Irakban állomásozó amerikai erőket22:33 Az amerikai hírszerzés csúcsvezetője a Kína jelentette "példátlan" fenyegetésre figyelmeztetett
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Megállapodtak a líbiai ideiglenes kormány megválasztásának módjáról

Reklám

A Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumának tanácsadói bizottságában megállapodás született szombaton a polgárháború sújtotta észak-afrikai országot a decemberi választásokig vezető ideiglenes kormány megválasztásának módjáról - közölte egy magas rangú ENSZ-tisztviselő.
A tárgyalások a svájci Genfben folytak, hatalmas nemzetközi nyomás alatt, hogy a felek békés rendezésre jussanak a polgárháború befejezéséről. Minden korábbi diplomáciai erőfeszítés kudarcba fulladt.
Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyekért felelős ügyvivő különmegbízottja genfi sajtóértekezletén elmondta: a tanácsadói bizottság egy 75 tagú fórum része, amely Líbia mindhárom fő régióját képviseli. A 18 tagú testület most azt javasolta, hogy egy háromtagú elnöki tanácsba minden régió választói kollégiuma nevezzen ki egy-egy képviselőt. A 75 tagú fórum választaná meg a kormányfőt. A sikeres jelöltnek a szavazatok 70 százalékát kell megszereznie.
Hozzátette, a fórum egy olyan listából választana, amelyen Líbia három régiójának mindegyike négy-négy nevet jelöl az elnöki tanácsi tagságra, valamint a miniszterelnöki tisztségre.
Mindegyik jelöltnek 17 támogató szavazatot kell kapnia, nyolcat az ország nyugati régiójából, hatot a keletiből és hármat a déliből. A győztes névsor a voksok 60 százalékát gyűjtené be az első fordulóban a 75 tagú fórumban. Egy második fordulót tartanának abban az esetben, ha egyik lista sem kapná meg a szükséges támogató szavazatot.
Williams szerint a fórum hétfőn szavaz a javasolt mechanizmusról, az eredmények várhatóan másnap várhatók.
Az ENSZ-tisztviselő szerint az így létrejövő átmeneti kormány egy egységes, ideiglenes végrehajtó testület lenne, amelyben a líbiai hazafiak a felelősség, és nem a javak megosztására törekednének.
A líbiai amerikai nagykövetség egy közleményében azt írta, hogy az Egyesült Államok üdvözölte az áttörést, egyben arra szólította fel a líbiai pártok képviselőit, hogy "sürgősen és jóhiszeműen lássanak hozzá egy ideiglenes kormány megteremtéséhez".
Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően az észak-afrikai ország káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezik, a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.
Haftar 2019 áprilisában offenzívát indított Tripoli ellen, amely válaszul mozgósította az irányítása alatt álló fegyveres csoportokat, és hivatalosan Törökországhoz fordult segítségért az Ankarával a katonai együttműködésről aláírt memorandum alapján. Ezután az egységkormánynak Törökország hathatós segítségével sikerült újból ellenőrzése alá vonni a Haftár tábornok csapatai által elfoglalt területeket.
A Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumának résztvevői tavaly novemberben Tuniszban már megállapodtak arról, hogy 2021. december 24-én parlamenti és elnökválasztást tartanak Líbiában.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready