Bezár!
2021. március 5., péntek, Adorján, Adrián napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:22 Csehország SOS-jelzést adott: covidos páciensek külföldi elhelyezését kérik18:03 Dobrev Klára koronavírusos, lázas, a feje is fáj - és éppen most volt országjáráson a haveroknál17:46 Svédországi afgán késelő: dühromai, többszörösen büntetett előéletű "menekült" - jöhetnek a mentális zavarok és az elmeorvos17:31 Uniós biztos: csak az Európai Unió és az Egyesült Államok képes ellátni vakcinával a világot, de nem árt a keleti rendelés17:15 Ukrajna engedélyezni készül a kettős állampolgárságot, de az számos pozícióból kizárást eredményezhet16:56 Megjelent a lezárási rendelet - annál több a kivétel, mint amivel Gulyás riogatott16:32 A katolikus templomokat nem zárják mindenhol, az evangélikus püspökök zárást javasolnak16:07 Öt és fél fegyházat kapott egy Ferihegyen fogott brazil kokainfutár15:29 Mi Hazánk: a kormány nem az út szélén hagyta a magyar egészségügyet, hanem az utat szedte fel előtte!15:19 Hongkongi választásireform-terv: "hazafias népfront" fog segíteni a Pekingnek legmegfelelőbb jelöltek kiválásztásában14:45 Oltóanyaggyártásról tárgyalt Orbán a belső piacért felelős uniós biztossal14:27 Repülőgép-eltérítést akadályoztak meg Iránban14:11 Annyira a terv szerint halad az oltási program, hogy a hétvégi tömeges vakcinálást elhalasztják13:46 Ha a Covid és a lezárás nem lenne elég, a bulinegyedet még Niedermüller is sújtja13:12 Japán modellezés: mégsem segít túl sokat a második maszk
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Lavrov: Moszkva nem táplál illúziókat a washingtoni vezetőváltással kapcsolatban

Reklám

Oroszország udvariasabb hangnemre számít az Egyesült Államok részéről, de nem táplál illúziókat a washingtoni vezetőváltással kapcsolatban - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján.
Lavrov az online eseményen Moszkva nyugtalanságának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy szerinte az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt a nemzetközi biztonság aláásására törekszik. Kifogásolta, hogy ezek az országok az ENSZ keretein kívül "exkluzív mechanizmusokat, a hasonlóan gondolkodók csoportjait" hozzák létre, amelyek döntéseit megpróbálják rákényszeríteni az nemzetközi közösség egészére.
Az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök kormányzata megállapodásokra fog törekedni Oroszországgal és Kínával azokon a területeken, ahol ez érdekében áll majd, és ahol nem tudja megkerülni a párbeszédet.
"Az az érzésem, hogy orosz viszonylatban a modor talán kissé udvariasabbá válik. De a politika lényege aligha változik meg" - fogalmazott Lavrov. Mint mondta, arra számít, hogy Biden egy szakemberekből és nem "propagandistákból" álló kormányt fog összeállítani, tagjaival remélhetőleg együtt lehet majd működni a fegyverzetellenőrzés kérdéseiben. Hozzátette, hogy a dominanciára való törekvés változatlan marad Washingtonban.
"Meglátjuk, nem táplálunk illúziókat" - jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy az új amerikai kormányzat felül kívánja vizsgálni Donald Trump elnöknek azt a döntését, hogy az Egyesült Államok hátat fordít olyan nemzetközi fórumoknak, mint az Egészségügyi Világszervezet, az UNESCO és az ENSZ emberi jogi bizottsága.
Trump elnöknek a közösségi médiából való kitiltásával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az amerikai informatikai vállalatok vezetői semmibe veszik hazájuk alkotmányát. "A sokszínűség iránti tolerancia olyan tulajdonság, amelyet a Nyugat nagyon gyorsan el fog veszíteni. Az információhoz való hozzáférés elvét egyszerűen eltiporták" - mondta.
Lavrov szerint Nyugaton szolgáltatásának betiltásával fenyegették meg az orosz Pavel Durov alapította Telegram platformot. Kifejezte meggyőződését, hogy az államnak felelnie kell a vállalatok tevékenységéért, köztük azokéért, amelyek közösségi hálózatokat működtetnek, és politikájukat összhangba kell hoznia a jogrenddel. Nevetségesnek és gyerekesnek nevezte az állítást, miszerint a Google-t, a Facebookot és YouTube-ot, meg a hasonló óriásvállalatokat nem terhel felelősség.
A külügyminiszter felszólította a Nyugatot, hogy az ENSZ égisze alatt kezdjen konstruktív tárgyalásokba.
Lavrov más témákra kitérve azzal vádolta meg Londont, hogy kettős mércét alkalmaz a Krím félsziget hovatartozásának ügyében. Emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia a Falkland-(Malvín-szigetek ügyében "nagyon keményen" állt ki a terület lakosságának önrendelkezési joga mellett. A brit szigetektől 13 ezerkilométerre található, Argentína által vitatott hovatartozású szigetcsoportért 1982-ben vívott háború brit győzelemmel zárult.
Az orosz tárcavezető meglátása szerint Ukrajnában a "neonácik" nemcsak fáklyás felvonulásokat szerveznek, de valós befolyásuk van a hivatalos politikára. Azt mondta, a minszki megállapodások végrehajtásának ügyében azért nincs haladás, mert Berlin és Párizs nem képes befolyást gyakorolni Kijevre.
Lavrov kijelentette, hogy az orosz-kínai hadgyakorlatok nem irányulnak más országok, köztük Japán ellen, céljuk a két ország harckészültségének javítása. A miniszter fenyegetésnek nevezte annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszereket, valamint szárazföldi állomásoztatású kis és közepes távolságú rakétákat telepítsen Japánba és Dél-Koreába.
Leszögezte, hogy Oroszország nem szándékozik "kikergetni" az amerikai katonákat Szíriából, és nem kíván harcolni ellenük, de párbeszédet folytat Washingtonnal a betartandó szabályokról, egyebek között arról, hogy megengedhetetlen az erő alkalmazása a szíriai állam objektumai ellen. Felhívta Izraelt, hogy bizonyítékkal támassza alá, ha szíriai területről fenyegetve érzi magát, és kifejezte Moszkva készségét arra, hogy intézkedjen a veszélyforrás megszüntetése érdekében.
Hozzátette, hogy Oroszország síkraszáll a Libanonról rendelkező ENSZ BT-határozatok betartása mellett és kemény hangnemben tárgyal Izraellel, amely libaboni objektumokra mérendő csapásokra használja fel a szíriai légteret.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready