Bezár!
2021. február 25., csütörtök, Géza napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Izraelben a hatóságok fogják megpróbálni rávenni az engedetlenkedőket az "oltakozásra"22:15 Késsel akart autót "vásárolni" a cigány - spriccelt a vér az idős áldozat ütőeréből21:57 Olaszországban húsvét utánig hosszabbították meg a korlátozásokat21:21 Kiutasítják az EU caracasi nagykövetét20:44 Ez a legújabb: "gyerekek nélkül nem lesz nyájimmunitás, muszáj őket minél előbb beoltanunk"20:32 Megtalálták egy 1994-ben elkövetett gyilkosság elkövetőjét - és adtak neki négy évet20:15 Putyin: "információs provokációk készülnek Oroszország ellen"20:05 A fél országban ismét sűrű ködre figyelmeztetnek19:37 Jókai, a hímsoviniszta19:11 Romney: Trump harmadszor is elnökjelölt lesz, ha elindul a 2024-es választáson18:50 Meghaladta a 18 milliót a beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában18:34 Irán nagy hatósugarú harci drónt fejleszt17:55 Átlagosan 29,4 évesen szülnek először a nők az EU-ban - és ezt még torzítja is a muszlim-cigány szaporodás17:31 105 nap után megérkezett a bértámogatás! - Fejenként 10 416 forint...17:24 Ma ötezer adag oltás a júdáspénz - Bibi király a judapesti gyarmatot is megajándékozza
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Moszkva bírálja a moldovai elnököt az orosz nyelv különleges státuszát megszüntető alkotmánybírósági határozat miatt

Reklám

Ellentmond Maia Sandu moldovai elnök választási győzelmét követően tett ígéreteinek a chisinaui alkotmánybíróság döntése, amellyel megfosztotta az orosz nyelvet az etnikumok közötti kommunikációs eszköz státuszától - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken.
Zaharova közleményében tudatta, hogy Moszkvában mélységes sajnálattal fogadták a moldovai alkotmánybíróság csütörtöki döntését, miszerint alkotmányellenesnek minősítette a Moldovai Köztársaság területén használatos nyelvekről szóló, 2020. december 16-án hozott törvényt, amely visszaállította az orosz nyelv különleges státuszát.
"Az alkotmánybíróság ítélete, amely felülírja a parlament döntését, azzal is csalódást okoz, hogy Maia Sandu 2020 novemberében az elnökválasztáson aratott győzelmét követően megígérte, minden tőle telhetőt megtesz, hogy az orosz nyelv használata a megfelelő szinten legyen... Egy hónap sem telt el beiktatása óta, és ígéreteit máris megszegte" - jelentette ki Zaharova.
Az orosz külügyi szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy az orosz nyelv fontos szerepet játszik Moldovában a társadalmi stabilitás és a nemzetiségek közötti egyetértés fenntartása, illetve a Dnyeszteren túli szakadár terület helyzete rendezésének tekintetében is. "Úgy véljük, a köztársaság vezetésének van annyi józansága, hogy ne provokáljon ki mesterségesen belpolitikai feszültséget nyelvi alapon" - tette hozzá.
Az Aureliu Ciocoi vezette moldovai külügyi és európai integrációs minisztérium a nap folyamán felszólította az országban akkreditált külföldi diplomatákat, hogy tartózkodjanak az alkotmánybíróság döntésével kapcsolatos olyan kommentároktól, amelyeket az ország belügyeibe történő beavatkozásként lehetne értékelni.
Az orosz nyelv különleges státuszáról szóló törvényt december 16-án fogadta el a moldovai parlament, amelyben többségben vannak Igor Dodon volt oroszbarát elnök hívei. Az ülést a parlamentben kisebbségben lévő Nyugat-barát ellenzék tiltakozásul bojkottálta. A jogszabályt az akkor még hivatalban lévő Dodon december 18-án, vagyis néhány nappal Sandu beiktatása előtt írta alá. A szabályozás a többi között arra kötelezte volna a hatóságokat és a tisztségviselőket, hogy kérésre mind szóban, mind írásban orosz nyelven válaszoljanak.
Az orosz nyelv egyébként a Szovjetunió összeomlását követően egészen 2018-ig élvezett különleges státuszt az országban, amikor is az alkotmánybíróság elavultnak minősítette a vonatkozó törvényt.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani a sportlétesítményeket (uszodákat, tornatermeket, konditermeket), szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért?
» Egyetértek» Nem értek egyet» Azonnali és teljes körű nyitást szeretnék, biztonsági szabályok nélkül
A rendezvények, koncertek, fesztiválok, sportesemények látogatását meg kell engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek? Vagy ezeket az eseményeket nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér?
» A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek meg kell engedni» Nem szabad látogathatóvá tenni a járvány végéig ezeket az eseményeket» Azonnal látogathatóvá kell tenni, függetlenül a beoltottságtól
Vannak, akik azt javasolják, hogy a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ön egyetért ezzel?
» Egyetértek» Nem értek egyet» Vissza kell állítani a járvány előtti állapotokat ebben is

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready