Bezár!
2021. március 5., péntek, Adorján, Adrián napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:49 Az ügyészség szerint sem gyaláz nemzeti jelképet a melléje kihelyezett deviánspropagandista rongy23:20 Olasz halálozási statisztika: 15,6 százalékkal haladták meg a tavalyi adatok az előző öt évét23:05 Közzétette a kormány a bővített bértámogatásra jogosult ágazatok listáját22:12 Magyar bronzérmet hozott az ötpróba a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon21:58 Von der Leyen és Biden felfüggesztették az Airbus-Boeing-vámháborút21:37 Kanadában engedélyezték a Johnson and Johnson oltóanyagát21:24 Pokolgéppel gyilkoltak Mogadishuban - legalább húsz halott21:13 Régen kihaltnak hitt rovarfajt fogott egy fénycsapda20:57 Cselekvésre szólította fel az ENSZ BT-t a világszervezet Mianmar-ügyi különmegbízottja20:42 Tűzhalál egy újpesti hajléktalantanyán20:25 Fideszes polgármester Pintéréknek: "orvosoknak rendőrök ne akarják megmagyarázni, hogy mi az egészséges életmód"20:07 "Burkanépszavazást" tartanak vasárnap Svájcban19:52 Nem Horvátország a legbiztonságosabb sáskajárásra19:34 Eljárást indítottak az RTL Klubon karácsony alkalmából sugárzott LMBTQI-agymosás miatt19:12 Kásler az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztésével védi a magyarok egészségét
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Moszkva bírálja a moldovai elnököt az orosz nyelv különleges státuszát megszüntető alkotmánybírósági határozat miatt

Reklám

Ellentmond Maia Sandu moldovai elnök választási győzelmét követően tett ígéreteinek a chisinaui alkotmánybíróság döntése, amellyel megfosztotta az orosz nyelvet az etnikumok közötti kommunikációs eszköz státuszától - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken.
Zaharova közleményében tudatta, hogy Moszkvában mélységes sajnálattal fogadták a moldovai alkotmánybíróság csütörtöki döntését, miszerint alkotmányellenesnek minősítette a Moldovai Köztársaság területén használatos nyelvekről szóló, 2020. december 16-án hozott törvényt, amely visszaállította az orosz nyelv különleges státuszát.
"Az alkotmánybíróság ítélete, amely felülírja a parlament döntését, azzal is csalódást okoz, hogy Maia Sandu 2020 novemberében az elnökválasztáson aratott győzelmét követően megígérte, minden tőle telhetőt megtesz, hogy az orosz nyelv használata a megfelelő szinten legyen... Egy hónap sem telt el beiktatása óta, és ígéreteit máris megszegte" - jelentette ki Zaharova.
Az orosz külügyi szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy az orosz nyelv fontos szerepet játszik Moldovában a társadalmi stabilitás és a nemzetiségek közötti egyetértés fenntartása, illetve a Dnyeszteren túli szakadár terület helyzete rendezésének tekintetében is. "Úgy véljük, a köztársaság vezetésének van annyi józansága, hogy ne provokáljon ki mesterségesen belpolitikai feszültséget nyelvi alapon" - tette hozzá.
Az Aureliu Ciocoi vezette moldovai külügyi és európai integrációs minisztérium a nap folyamán felszólította az országban akkreditált külföldi diplomatákat, hogy tartózkodjanak az alkotmánybíróság döntésével kapcsolatos olyan kommentároktól, amelyeket az ország belügyeibe történő beavatkozásként lehetne értékelni.
Az orosz nyelv különleges státuszáról szóló törvényt december 16-án fogadta el a moldovai parlament, amelyben többségben vannak Igor Dodon volt oroszbarát elnök hívei. Az ülést a parlamentben kisebbségben lévő Nyugat-barát ellenzék tiltakozásul bojkottálta. A jogszabályt az akkor még hivatalban lévő Dodon december 18-án, vagyis néhány nappal Sandu beiktatása előtt írta alá. A szabályozás a többi között arra kötelezte volna a hatóságokat és a tisztségviselőket, hogy kérésre mind szóban, mind írásban orosz nyelven válaszoljanak.
Az orosz nyelv egyébként a Szovjetunió összeomlását követően egészen 2018-ig élvezett különleges státuszt az országban, amikor is az alkotmánybíróság elavultnak minősítette a vonatkozó törvényt.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready