Görögország 18 darab Rafale típusú harci repülőgépet vásárol Franciaországtól 2,3 milliárd euró (mintegy 821 milliárd forint) értékben - közölte az ERT görög közszolgálati televízió.
Az erről szóló megállapodást hétfőn Athénban írta alá Níkosz Panagiotopulosz görög védelmi miniszter és francia hivatali partnere, Florence Parly.
"Stratégiai együttműködést folytatunk" - hangoztatta Parly, aki a többi között javaslatot tett francia gyártmányú fregattok eladására is, hogy Görögország ezzel továbbra is erős hatalom maradhasson a Földközi-tengeren.
A görög parlament a múlt héten hagyta jóvá a nagyszabású fegyverbeszerzési programot, amelynek keretében Görögország 12 használt és hat darab új Rafale-t szerez be fegyverrendszerekkel, lőszerekkel és pótalkatrészekkel. A görög légierő parancsnokságának tájékoztatása szerint az első hat repülőgépet még az év végéig leszállítják és bevethető állapotba kerülnek.
A fegyverbeszerzés hátterében Athénnak a földközi-tengeri gázmezők kiaknázása miatt Ankarával kialakult vitája áll, amely a tavalyi év során több alkalommal is olyannyira kiéleződött, hogy a felek majdnem egy katonai konfliktusba sodródtak. Ankara számos feltáró fúrást végeztetett, amivel kiváltotta a térség országainak tiltakozását. Az Európai Unió (EU) állásfoglalása szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot, miután olyan vizeken zajlanak, amelyeket Görögország és Ciprus saját különleges gazdasági övezetének tart. Nicosia és Athén is szuverenitása megsértésének tekinti a török próbafúrásokat. Brüsszel ismételten szankciókkal fenyegette meg a török vezetést.
Athén és Ankara viszonya időközben valamelyest enyhült, a felek tárgyalódelegációi hétfőn megbeszéléseket kezdtek a vita rendezése érdekében.
(MTI)