Megugrott a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma márciusban az Egyesült Államokban, miután a háztartások megkapták az amerikai kormányzattól a koronavírus-járvány gazdasági csapásait ellensúlyozó újabb, ezúttal 1400 dolláros egyszeri segélyt.
Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás szezonális és naptári hatással kiigazított értéke márciusban 619,1 milliárd dollárt tett ki, ami 9,8 százalékkal haladja meg az előző havit. Tavaly május óta ez a legerősebb növekedési ütem, és jócskán meghaladja az elemzők által várt 5,9 százalékos ütemet. Februárban 2,7 százalékos csökkenést mértek.
Éves összevetésben márciusban 27,7 százalékkal, februárban pedig 6,7 százalékkal bővült a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma.
A friss adatok tovább táplálják azokat a várakozásokat, hogy az amerikai gazdaság erőteljes ütemben, évesítve akár 9,8 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavaly negyedik negyedévi 4,3 százalék után. A fogyasztást támogatja, hogy az oltási kampány gyorsul, az üzleti tevékenységet korlátozó szigorú intézkedéseket lazítják, és egyre több ember akar a megszokott módon üzletekbe vagy éppen étterembe járni.
A munkáltatók 916 ezer új munkahelyet hoztak létre, a fogyasztói bizalom pedig egy éve a legerősebb szintre emelkedett márciusban.
A Joe Biden elnök nevével fémjelzett 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző programot március elején fogadta el a kongresszus. A csomag részeként az alacsony jövedelműeknek, illetve a közepes jövedelműek egy részének 1400 dollár jár. Eddig 159 millió ember kapta meg a neki járó pénzt, 376 milliárd dollár összértékben.
A New York-i Federal Reserve Bank felmérése szerint a háztartások azt tervezik, hogy a segély nagyjából egynegyedét elköltik, a maradékból adósságukat törlesztik vagy megtakarításaikat növelik.
Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás felelős a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadáért, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez.
Az előrejelzések szerint idén 4,8 százalékkal növekszik az amerikai gazdaság azt követően, hogy tavaly 3,5 százalékkal, 1946 óta nem látott mértékben, csökkent a hazai össztermék (GDP).
A GDP összetevői közül a fogyasztási kiadásokat leginkább lefedő kategória, azaz az autókat, az üzemanyagot, az építőipari termékeket és a vendéglátást sem tartalmazó kiskereskedelmi forgalom 6,9 százalékkal nőtt márciusban, szemben az előző havi 3,4 százalékos visszaeséssel.
A legnagyobb tételt jelentő jármű és járműalkatrész-eladások értéke havi összevetésben 15,1 százalékkal, éves szinten pedig 71,1 százalékkal nőtt márciusban. A ruhaneműk és cipők forgalma 18,3, illetve 101,1 százalékkal ugrott meg, míg a vendéglátóipari egységek forgalma 13,4, illetve 36,0 százalékkal nőtt.
A járműeladásokat leszámítva a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma márciusban havi összevetésben 8,4 százalékkal nőtt, éves szinten pedig 11 százalékkal emelkedett. Elemzők 5,0 százalékos havi összevetésű emelkedést vártak a februári 2,5 százalékos csökkenés után.
(MTI)