Május 26-án tartják az elnökválasztást Szíriában - jelentette be vasárnap a parlament elnöke.
Hammúd Szabbak közölte: hétfőtől tíz nap áll rendelkezésre, hogy az indulni kívánók benyújtsák jelentkezésüket.
A külföldön élő szíriaiak május 20-án adhatják le szavazatukat.
Az elnökválasztás kimenetele kevéssé kétséges megfigyelők szerint: szinte biztos, hogy Bassár el-Aszad elnök megkezdheti majd negyedik hétéves megbízatását. Egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e ellenjelölt, de ha lenne, annak legföljebb jelképes jelentősége lenne. A törvényi előírás szerint csak az lehet elnökjelölt, aki a megelőző tíz évben Szíriában élt. Ez a külföldre menekült ellenzéki vezetőket kizárja a versengésből.
Az Egyesült Államok már a múlt hónapban jelezte, hogy nem fogja elismerni a szíriai elnökválasztás eredményét, kivéve, ha a voksolást az ENSZ fogja felügyelni, és a választás szabad és tisztességes lesz, amelyben a szíriai társadalom minden csoportja képviseltetheti magát.
Szíriában tíz éve az Aszad család uralma elleni tüntetéssorozat csapott át erőszakba, az arab ország ezután süllyedt hosszú évekre polgárháborúba, amely rengeteg pusztítással járt.
A nyugati álláspont szerint Aszad elnöknek le kellene mondania, hogy megkezdődhessen a "demokratikus átmenet" Szíriában.
(MTI nyomán)