2021. június 24., csütörtök, Iván, Bajnok, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:59 Pénteken érkezik a "hideg"front, de jelentős lehűlés nem várható17:18 Nem is értjük: Budapestre jön egy szivárvány-karszalagos néger, és attól tart, hogy nem fogunk örülni neki16:25 Rutte: Magyarországnak térdre kell ereszkednie - nincs is keresnivalójuk az EU-ban16:16 Orbán Brüsszelben: én küzdöttem a homoszexuális fickók jogaiért is, de ez a törvény nem erről szól16:05 Bármennyire "pozitív színben tüntetné fel" Dél-Afrikát, nem igaz a tízes ikrek története - a nőt bedugták egy pszichiátriára15:52 A Mi Hazánk 7 programpontja a gyári dolgozók védelmében15:33 Kreml: tudatos provokációt követett el a brit romboló a Fekete-tengeren - ha megismétlődik, a célpont bombázását sem zárják ki15:07 Schiffer András legyőzte Czeglédy Csabát14:53 Ritkán kerül víz közelébe a cigány, de még akkor is magyarra támad14:41 Elszámoltatás helyett: gyurcsányozós békemenetet tartanak október 23-án a Fidesz álciviljei14:32 Kokainnal is kereskedett a pénzügyőr törzszászlós13:42 Tisztelet, Magyarország, le a kalappal! - A román sportsajtó mágikusnak nevezte a magyar válogatottat13:21 A törököket is "érzékenyítené" az Európa Tanács devianciaügyi biztosa - nem fog menni13:07 Ismerőseitől milliókat kicsaló szegedi ügyvéd ellen emeltek vádat12:50 Nem kell maszk a belső terekben, védettségi igazolvány nélkül strandolhatunk
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Együtt rettegett az oroszoktól Duda és Iohannis Bukarestben

Reklám

A NATO-nak erősítenie kell ellenálló képességét és elrettentő szerepét a keleti szárnyon - hangoztatta hétfőn Bukarestben Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel államfő.
A román elnök közös sajtóértekezletükön elmondta: a két ország tartós barátságát megalapozó lengyel-román védelmi egyezmény századik évfordulója évében látja vendégül hivatali partnerét, akivel egyebek mellett a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) keretében tervezett infrastrukturális beruházásoknak akarnak lendületet adni. Iohannis példaként a Rail2Sea elnevezésű, a gdanski és konstancai kikötőt összekötő vasútvonal és a Via Carpatia észak-déli közúti folyosó kiépítését említette.
A lengyel elnök hivatalos romániai látogatása alkalmával a két ország gazdasági együttműködése mellett a térség biztonságáról, a fehérorosz, illetve az ukrán válságról, az orosz katonai jelenlét erősödéséről is tárgyaltak, és egyeztettek a keleti szárny NATO-tagállamait tömörítő úgynevezett Bukaresti Kilencek (B9) hétfő délutáni - távértekezlet formájában tartandó - csúcsértekezletéről.
A balti államokat, a visegrádi országokat, valamint Bulgáriát és Romániát tömörítő B9-es formátumú regionális NATO-tanácskozásokat Duda és Iohannis kezdeményezte a Krím félsziget orosz annektálása után, hogy összefogásukkal nyomatékot adjanak az Oroszországgal kapcsolatos aggodalmuknak, és elérjék a NATO keleti szárnyának megerősítését.
Iohannis elmondta: a B9-eknek sikerült meggyőzniük szövetségeseiket, hogy közös érdek a NATO jelenlétének és reakcióképességének javítása ebben a térségben, és ezt a munkát folytatni kell. Ezért szervezték meg a B9-ek újabb egyeztetését a júniusi, brüsszeli NATO-csúcs előtt, ahol természetesen a Fekete-tenger térségének biztonsága, Ukrajna helyzete is napirendre kerül.
Duda rámutatott: az a tény, hogy az online regionális csúcson Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz, a B9 kezdeményezés elismertségét és a NATO összetartását jelzi.
A lengyel elnök a bukaresti sajtóértekezleten jelezte: a fehéroroszországi helyzetről is egyeztetett Iohannisszal. Úgy értékelte: "nehéz idők járnak", ez az ott élő lengyel kisebbségre is vonatkozik, a lengyel kisebbség több vezetőjét letartóztatták, de bizonytalan maga Fehéroroszország és lakóinak jövője is.
"Azt szeretnénk, ha ez az ország a demokrácia felé haladna, ha valóban szuverén országgá válna. Nagyon oda kell figyelnünk, fel kell készülnünk minden veszélyre, és készen kell állnunk, hogy szükség esetén megvédjük Fehéroroszország függetlenségét" - idézték Duda szavait a román hírforrások.
A lengyel elnök szerint az orosz "agresszivitás" és a "birodalmi politika visszatérése" miatt szükség van a NATO jelenlétének megerősítésére a keleti szárnyon, és meg kell mutatni, hogy a NATO élő, alkalmazkodó szervezet. A NATO egy védelmi szövetség, amely arra való, hogy ne engedje a tagországok megtámadását, a B9-ek pedig nem egy különutas kezdeményezés, hanem a NATO része - szögezte le Duda Bukarestben.
Duda és Iohannis hétfőn társkezdeményezőkként vesznek részt a B9-ek online csúcsértekezletén, amelynek eredményeiről este újabb sajtónyilatkozatban számolnak be.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready