Irán bírálta kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) "elfogult hozzáállását", a szervezet az előző nap kifogásolta az együttműködés hiányát Teherán részéről a be nem jelentett létesítményekben kimutatott uránnyomok eredetének kivizsgálásában.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez akkreditált iráni nagykövet, Kázem Gharíbábádi szerint ez az "elfogultság figyelmen kívül hagyja Irán együttműködését és elköteleződését", egyúttal a "jövőbeni jó szándékú együttműködések akadályává válhat a felek között".
Gharíbábádi Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: a NAÜ jelentése "nem egységes a két fél együttműködésének hátterével kapcsolatban, nem hiteles, mivel nem megbízható forrásokon alapul, és nem meggyőző erejű, mivel nem tartalmazza az együttműködés és az elért előrelépések összes szempontját". Az iráni nagykövet szerint "a konstruktív elköteleződéshez pozitív környezetre van szükség, és el kell kerülni, hogy kifejezésre jusson bármilyen előítélet és mesterkélt aggodalom, valamint azt, hogy feleslegesen eltúlozzanak néhány triviális kérdést".
Az iráni nagykövet szerint a NAÜ-nek (mint ENSZ-ügynökségnek) "nem kellene úgy viselkednie, mintha egyik fél politikai menetrendjét támogatná a másik ellenében". Gharíbábádi ezzel kapcsolatban felszólította a NAÜ-t, hogy "tartsa magát távol bármilyen politikai programtól és foglaljon egyértelműen állást az izraeli rendszer - amely nem fogadta el az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi szerződést (NPT) - nukleáris fenyegetésével szemben".
A NAÜ hétfőn magyarázatot követelt Irántól olyan uránnyomok eredetével kapcsolatban, amelyeket négy be nem jelentett létesítményében mutattak ki. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója a szervezet kormányzótanácsának ülésén kijelentette, hogy az iszlám köztársaságnak minden további halogatást mellőzve információt kell szolgáltatnia az ügyben.
"A tárgyilagosság kedvéért el kell mondanom, hogy az iráni kormány ismételten készségét fejezte ki az együttműködésre és arra, hogy választ nyújt a szervezet kérdéseire, de eddig még nem tett így. Remélem ez meg fog változni, de egészen mostanáig nem volt kézzel fogható előrelépés az ügyben" - húzta alá Grossi a tanácskozást követően újságíróknak nyilatkozva.
A NAÜ május végi adatai szerint Irán több mint 3200 kilogramm - különböző tisztasági fokú - uránnal rendelkezik, ami 16-szorosa az úgynevezett atomalkuban számára engedélyezettnél.
(MTI)