2021. június 14., hétfő, Vazul, Töhötöm napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:33 Guam tárt karokkal várja az afganisztáni kollaboránsokat22:14 Lezuhant egy néző a Wembley Stadion lelátójáról21:55 Revolvert tartana minden fehér ember fejéhez a Yale Egyetem pszichiátere21:25 Olcsó Pulitzer-díj - Heti progresszió (LXXXIV. rész)21:20 Bibinek córesz van: megalakult a koalíciós egységkormány20:51 Biden szerint Washington visszatért globális vezető szerepéhez - de nem akar konfliktust Kínával és Oroszországgal20:24 Szegény szórólapozó DK-sok úgy felháborodtak egy kis frissítő zuhany miatt, mintha rögtön rovarölő jött volna a slagból19:58 Szűk többséggel, de győzhet a józan ész Svájcban19:25 Tehenek támadtak egy futóverseny résztvevőjére Ausztriában18:41 A szultán megvitatná Bidennel az elszomorított Törökország ügyeit a NATO-csúcson18:08 Távol maradt a bankárkormánytól, és máris Salviniék nyakán az Olasz Testvérek17:42 Elkezdődött a Virradat Program megvalósítása17:09 Tüntetés a cigánybűnözés ellen Monoron: Toroczkai: ketyeg a bomba - a Fidesz cigánypolitikája liberálisabb, mint a szociké16:53 Igazi nyár lesz a jövő héten15:47 Személyautóval ütközött egy motoros Eger és Noszvaj között
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Kínában elfogadták a külföldi szankciókkal szembeni ellenlépések jogi alapját megvető törvényt

Kínában elfogadták csütörtökön a külföldi szankciókkal szembeni ellenlépések jogi alapját megvető törvényt - közölte a CCTV állami televízió.
A törvénytervezet első olvasatban még áprilisban fogadta el titokban az ország legfőbb jogalkotó testülete, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága, majd csütörtökön második olvasatban is megszavazta.
A jogszabály megveti a Kína ellen bevezetett külföldi szankciókkal szembeni intézkedések jogi alapját, és az eddigi legszélesebb eszköztárral ruházza fel ehhez Pekinget, nagyobb legitimitást és kiszámíthatóságot nyújtva ehhez.
A törvény részletei még nem ismertek, de szakértők úgy látják, hogy elfogadása előidézheti a kapcsolatok további romlását Peking és Washington, illetve szövetségesei között, de aggódhatnak a Kínában befektetni szándékozó külföldi vállalatok is.
Kínai szakértők szerint Peking csupán az Egyesült Államok és az Európai Unió "kottájából játszik", amelyek az elmúlt években különféle jogszabályokat fogadtak el, jogi alapot szolgáltatva a Kínához szembeni intézkedésekhez. Kínának korábban nem volt sem gazdásági ereje, sem politikai akarata ahhoz, hogy válaszoljon az amerikai szankciókra, de most mindkettőnek a birtokában van - mondta Vang Csiang-gju, egy hongkongi egyetem jogásztanára.
A törvényt közvetlenül a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) pénteken kezdődő angliai csúcstalálkozója előtt fogadták el. A Kyodo hírügynökség szerint a találkozón várhatóan szó lesz arról, hogyan kezeljék Kína egyre tolakodóbb biztonságpolitikai és gazdasági lépéseit.
A kommunista párt vezette kínai kormánynak a közelmúltban nézeteltérései támadtak más országokkal a többi között a hszincsiangi muzulmán ujgur kisebbség elleni jogsértések miatt, de ellentéteket gerjesztettek köztük azok a biztonsági kihívások, amelyeket Kína állított Tajvan és csendes-óceáni térség elé. Az ujgurok elleni jogsértések miatt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és az Európai Uniós is összehangolt szankciókat vetett ki március közepén Kína ellen. Az előző amerikai elnök, Donald Trump kormányzata is büntetőintézkedésekkel sújtotta Kínát a szellemi tulajdonjogok megsértése, a csúcstechnológiákra támaszkodó biztonsági fenyegetések és a hongkongi jogvédők üldöztetése miatt. Az Állandó Bizottság mind a tizennégy alelnökét amerikai szankciók sújtják a hongkongi politikai szabadságjogokat gúzsba kötő, tavaly elfogadott nemzetbiztonsági törvény elfogadása miatt.
A Hszinhua kínai állami hírügynökség a minap azt írta, hogy egyes országok saját törvényeikkel összhangban hoztak szankciókat, súlyosan beavatkozva ezzel Kína belügyeibe. A hírügynökség szerint a kínai kormány határozottan elítélte az ilyen "egyeduralmi cselekedeteket", és intézkedéseket hozott, hogy elszántan megvédje a nemzeti szuverenitást, méltóságot és kulcsfontosságú érdekeket.
Az uralkodó kommunista párthoz kötődó The Global Times című lap azt írta, hogy egyes nyugati kormányok politikai indíttatásból és ideológiai előítéletek miatt lovagolnak a hszincsiangi témán, és keresnek ürügyet arra, hogy elhalgattasságk Kínát, híreszteléseket terjesszenek ellene, ami különösképpen sérti a nemzetközi törvényeket és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit - írta a lap.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready