Újabb fontos körzetet foglaltak el a tálib lázadók az észak-afganisztáni Tahár tartományban - közölték pénteken helyi tisztségviselők.
A tálibok és a kormány számára egyaránt stratégiailag fontos Iskimis körzet heves harcok után, csütörtök este esett el. Órákig tartó harcok után a kormányerők távozni kényszerültek a területről, mert elfogyott a lőszerük, és légi támogatás sem érkezett. A kormányerők veszteségeket szenvedtek, de a halottak és sebesültek pontos száma még nem ismert.
Iskimis azért fontos stratégiailag mindkét fél számára, mert négy másik körzetet kapcsol össze. Elfoglalásával a lázadók könnyebben tudnak előrenyomulni a környékbeli területekre.
Csütörtök óta a tálibok ostromolnak még egy Tahár tartománybeli körzet, Bangi egyes részeit.
A tálibok az elmúlt napokban hadi sikerek sorozatát könyvelték el, körzeteket foglaltak el Gazni, Farjáb és Ghor tartományban. Amióta az Egyesült Államok és más NATO-tagországok május 1-jén megkezdték katonáik kivonását az országból, legalább tizenöt körzetet foglaltak el. A The New York Times amerikai napilap értesülése szerint a Pentagon azt fontolgatja, hogy engedélyt kér Kabultól arra, hogy légicsapásokat hajtson végre az afgán biztonsági erők támogatására, ha veszélybe kerül Kabul vagy más nagyobb afganisztáni város.
Egy ENSZ-jelentés szerint a tálibok tavaly csak öt körzetet foglaltak el, de négyet közülük napokon belül visszafoglaltak a kormányerők.
Afganisztánnak 34 tartománya és mintegy négyszáz körzete van. A közigazgatási rendszerben a körzeti központok a tartományi székhelyek alatt vannak eggyel alacsonyabb szinten.
(MTI)