Ismételten felszólította pénteken a nemzetközi közösséget Michel Aun, a mintegy 1,5 millió szíriai menekültet befogadó Libanon elnöke, hogy segítsen megkönnyíteni a menekültek visszajutását Szíriába, mivel szerinte "lehetetlen, hogy továbbra is befogadják a hatalmas tömeget".
A libanoni elnök Twitteren megosztott rövid közleményében úgy vélekedett: a nemzetközi közösségnek és az ENSZ-nek azon kell dolgoznia, hogy a szíriai menekültek hazatérhessenek a településekre, amelyek immár ismét biztonságosnak számítanak.
Aun számos alkalommal szólított fel a Libanonban élő mintegy 1,5 millió szíriai menekült hazatelepítésére a "biztonságos területekre", ami - mint fogalmazott - "nagy terhet venne le Libanon válláról".
A hatmillió lakosú Libanonban a mintegy 1,5 millió szíriain kívül palesztin menekültek is élnek.
Jogvédők számos alkalommal arról számoltak be, hogy a libanoni kormány ki akarja kényszeríteni a menekültek hazatérését, például azáltal, hogy lebontja szállásaikat.
Az EU és ENSZ tavaly közölt adatai szerint 2020-ban mintegy 15 ezer menekült és 223 ezer belső menekült tért vissza otthonába Szíriában.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a több mint 10 éve tartó szíriai polgárháború miatt több mint 5,5 millióan menekültek külföldre, miközben további 6,6 millió szíriai vált belső menekültté hazájában.
(MTI)