Bezár!
2021. július 25., vasárnap, Kristóf, Jakab napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:51 Valami baj van Tündérkeresztanyuval - Heti progresszió (XC. rész) 12:28 Döntős a párbajtőröző Siklósi Gergely 12:12 Szerb egészségügyi miniszter: miért foglalkozik gyógyítással az, aki nem hisz benne?11:43 Súlyos autóbuszbaleset történt Horvátországban11:07 Lezuhant egy elektromos autó az Árpád hídról10:40 Kamatdöntés és KSH-statisztikák jönnek a jövő héten10:32 Siklósi Gergely a címvédőt is kiejtette, a döntőért vívhat10:21 Magyarrá vált a világ egyik legforgalmasabb kereszteződése10:02 Mintha mi sem történt volna?09:48 Péni István ötödik helyen végzett a légpuskások versenyében09:33 Tájfun miatt törölték a sanghaji járatokat a kínai hatóságok - leállt a metró, bezártak a boltok09:16 Hiába tiltatná be az MSZP, a Momentum és 52 másik szervezet, erődemonstrációt tart ma a Mi Hazánk09:01 Leginkább iskolák, kórházak, zárdák működnek a Vatikán birtokában lévő ingatlanokban08:47 Többen meghaltak egy raktártűzben Északkelet-Kínában08:20 Van egy gusztusa: a Jobbik politikusa Niedermüllerrel vállvetve büszkélkedett a ratyiparádén
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

"Precedens nélküli": a Vatikán a buzivédő törvénytervezet módosítására szólította fel az olasz kormányt

Reklám

A gendertörvényként ismert jogszabály-tervezet módosítását kérte az olasz kormánytól a Vatikán, amely szerint a "homofóbia és a transzfóbia" ellen kezdeményezett javaslatok sértik a katolikusok véleményszabadságát - jelentette az olasz sajtó kedden.
Zoom
Alessandro Zan, a jogszabály apja - vagy esetleg anyja, ahogyan ő szeretné, hogy kellően haladók legyünk (fotó: Simona Granati - Corbis/ Getty Images)
A Mario Draghi vezette kormányhoz a szentszéki államtitkárságról érkezett hivatalos felszólítás a "homofóbia- és transzfóbiaellenes" törvénytervezet módosítására.
Sajtóelemzések precedens nélkülinek tartják az állam és az egyház modernkori kapcsolatai történetében, hogy a Vatikán "beleszól" az olaszországi törvényalkotásba. A szentszék korábban is befolyásolni igyekezett az olasz politikát, de az mostanáig mindig az "erkölcsi meggyőzés" szintjén maradt - írta a baloldali La Repubblica.
A "nemhez, szexuális orientációhoz, társadalmi nemhez köthető diszkrimináció és erőszak" elleni fellépést szabályozó törvénytervezetet a római parlament balközép többségű alsóháza november elején megszavazta. A törvényjavaslat jelenleg a felsőházi szavazás időpontjának kitűzésére vár.
A törvénytervezet a büntetőtörvénykönyvnek a diszkriminációra vonatkozó részét akarja módosítani: a faji, a nemzetiségi és a vallási okokból eredő kirekesztést a biológiai nem, a "társadalmi nem", a szexuális orientáció, valamint a testi és a szellemi fogyatékosság miatti diszkriminációval egészítették ki súlyosbító körülményként. Utóbbiak esetében diszkriminációra való felbujtás vagy hátrányos megkülönböztetés esetén másfél évig terjedő börtönt és hatezer euróig terjedő bírságot írnak elő. Hat hónaptól négy évig terjedő börtönbüntetés vár a fenti okokból "erőszakra felbujtók" vagy az azt elkövetők számára. Hasonlóképpen hat hónaptól négy év börtönt kockáztatnak a "diszkriminációt vagy erőszakot" hirdető szervezetek, mozgalmak tagjai.
A jogszabályt kezdeményező Alessandro Zan, a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa, "természetesen" maga is ferde hajlamú. Javaslatai között szerepel egy "nemzeti nap" bevezetése a "nemhez és a szexuális orientációhoz kötődő diszkrimináció és erőszak áldozatai számára".
A szentszéktől az olasz kormányhoz továbbított feljegyzés szerint a törvénytervezet jelenlegi formája több ponton sérti az Olaszország és Vatikán Állam közötti egyezményt. Többek között nem mentik fel a katolikus iskolákat a nemzeti nap megtartása alól. A szentszék jogi értelmezése szerint a törvénytervezet csorbítja az egyház szabadságát és a hívők véleményalkotását, mivel utóbbinak büntetőjogi következménye lehet.
A törvénytervezettel szemben korábban már az olasz püspöki kar és a feminista szervezetek is fenntartásaikat fejezték ki. A jobboldali pártok szintén ellenzik többek között a törvényben szereplő "genderidentitás-oktatás", valamint a család jogi meghatározásának módosítása miatt.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready