Török gyártmányú robotrepülőivel fog ellentámadásba lendülni Ukrajna, ha Oroszország támadást indítana ellene – idézi Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert a hvylya.net nyomán a Kárpáthír.
A tárcavezető a törökországi Antalyán újságíróknak nyilatkozva azt mondta, „Vlagyimir Putyinnak kétszer is meg kell gondolni, megtámadja-e Ukrajnát.” Ebben az esetben ugyanis ellentámadnak, és bevetik a törököktől beszerzett robotrepülőket.
Az ukrán külügyminiszter abban bízik, hogy ezek az egységek visszatartó tényezőként hatnak az oroszokra. Támadás esetén Putyinnak számolnia kell az ellencsapással, amelyet a drónok mellett már fegyverzet bevetésével is végrehajtana az ukrán véderő – közölte a politikus.
Korábban arról röppentek fel hírek, hogy orosz-ukrán drónháború lehet készülőben. Az éleződő ukrán-orosz konfliktus margóján egy ukrán Bayraktar repült a kelet-ukrajnai konfliktusövezet kontaktvonala mentén. Ukrajna még az előző elnöki ciklusban kezdte meg az ellenséges páncélosok megsemmisítésében jeleskedő, négy precíziós rakéta hordozására alkalmas török drónok beszerzését.
A Rosszija 1 orosz állami televízióban azzal a felütéssel mutatták be az oroszországi ZALA Aero Group termékét, a Lancet drónt, hogy a Bayraktarnak esélye sincs az orosz Lancettel szemben, amely „alá tudja aknázni az eget”.
(Index)