Oroszország visszautasította az általa ellenségesnek nevezett japán diplomáciai tiltakozást azt követően, hogy az orosz miniszterelnök ellátogatott hétfőn egy vitatott hovatartozású, csendes-óceáni szigetcsoportra.
A japán kormány egyik szóvivője hétfőn bejelentette, hogy Tokió hivatalosan tiltakozni fog, amiért Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök e heti távol-keleti és szibériai körútja első állomásaként az Oroszország által uralt Kuril-szigetek egyikére látogatott. A japánok által "Északi Területeknek" nevezett szigetcsoportot a Szovjetunió a második világháborúban elfoglalta, de Japán visszaköveteli ezeket.
A Kreml válaszul kijelentette, hogy nagyra értékeli és szeretné javítani a kapcsolatait Tokióval, de semmi rosszat nem lát Misusztyin látogatásában, mivel az orosz kormányfő oda utazik Oroszország területén belül, ahova csak akar.
"A miniszterelnök Iturup szigetére történt látogatásával kapcsolatban el kell mondanunk, hogy a kormányfő azt az orosz tartományt látogatja meg, amelyiket erre érdemesnek tart - mutatott rá Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője. Dmitrij Peszkov kifejtette, hogy Moszkva továbbra is kész együttműködni Tokióval egy békemegállapodás tető alá hozásában.
Az orosz hírügynökségek szerint Mori Takeo japán külügyminiszter-helyettes hétfőn bekérette a minisztériumba Mihail Galuzin tokiói orosz nagykövetet, hogy tiltakozásának adjon hangot az orosz kormányfői vizit miatt. Válaszul az orosz külügyminisztérium bekérette Japán moszkvai nagykövetét, hogy tiltakozzon a japán tiltakozás miatt.
Az orosz hírügynökségek szerint Mihail Misusztyin a látogatás során előbb felkeresett egy kórházat és egy halfeldolgozó üzemet, majd gyári munkásoknak bejelentette, hogy Moszkva különleges, vámmentes és csökkentett adózású gazdasági övezet felállítását tervezi a szigeteken.
Még pénteken az orosz elnök arra kérte a kormányfőt, hogy távol-keleti látogatása során szenteljen "különleges figyelmet" a Kuril-szigeteknek. Putyin hangsúlyozta, hogy Moszkva már régóta együttműködik "japán partnereivel, hogy létrehozzák a megfelelő feltételeket a gazdasági tevékenységgel foglalkozók számára".
A szigetekkel kapcsolatos területi vita azóta tart, hogy a Szovjetunió a második világháború utolsó napjaiban megszerezte a szigetek feletti ellenőrzést. A vita több mint 75 éve akadályozza a két országot a világháborút lezáró, hivatalos békeszerződés aláírásában.
Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök nyolcéves mandátuma alatt sok időt és energiát fektetett abba, hogy tárgyalásos megállapodásra jusson Moszkvával, de mindhiába. Szuga Josihide új japán kormányfő 2020 szeptemberi hivatalba lépését követően nem sokkal telefonon beszélt Putyin elnökkel a területi vitáról, és annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan megállapodásra juthatnak a kérdésben, és végre aláírhatják a békeszerződést.
(MTI)