2021. szeptember 26., vasárnap, Jusztina napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:55 Exit poll: fej-fej mellett a szocik és az álkeresztény-demokraták Németországban18:22 Gyurcsány pitbullja Karácsonyra támadt: offshore-cégnél cikibb a rágógumi közpénzből17:56 Szöul ismét beszélgetne Phenjannal17:30 60 millióan szavazhatnak ma Németországban a Merkel utáni Bundestagról16:42 Az ANO nyerheti a cseh választást, de előnye csökkent16:19 Izrael elismerését követelték néhányan Irakban, de elfogató parancsot adtak ki ellenük15:41 Kerékpározással rajzolta meg egy rajongó a Nirvana Nevermind-borítóját15:14 Az anyaországba telepítenék az afganisztáni kirgizeket14:48 Kenyai is jutott a dobogóra az etiópok közé a Berlin Marathonon14:29 Már csak az RMDSZ ragaszkodik a bukni készülő román miniszterelnökhöz13:44 Újabb foci-vb-t rendezne Putyin13:09 Jó napjuk volt Izlandon a baloldali-konzervatív-haladóknak12:24 Vagy ötven rosszul kopogtatót fogtak Szeged-Gyálarét külterületén11:46 A Harmadik Birodalom horogkeresztes zászlaját lengette a szél Ciszjordániában11:16 Kiállt a PDSZ a gyerekek suhancoktól való védelme miatt meghurcolt tanár mellett
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A csehek 58 százaléka kijön havi jövedelméből

Egy felmérés szerint a cseh lakosság 58 százaléka kijön havi jövedelméből, míg 40 százalék azt mondta, hogy vannak problémái ezen a téren. Az országos felmérés eredményét szombaton tették közzé Prágában, az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet készítette júniusban.
A megkérdezettek 20 százaléka minősítette szegénynek háztartását, míg gazdagnak 10 százalék.
A magukat gazdagnak minősített háztartásokban a megkérdezett személyek nettó havi jövedelme meghaladta az 57 ezer koronát (798 ezer forint), míg a szegényeké 24 ezer korona (336 ezer forint) alatt volt.
A megkérdezettek 95 százaléka azt állította, hogy havi jövedelme lehetővé teszi háztartása alapszükségleteinek - élelmiszer, ruházat, lakáskiadások - kielégítését, 80 százaléknak nem okoz gondot a véletlenül felmerülő rendkívüli, főleg egészségügyi kiadások fedezése. Csehországban 2002 óta évente készítenek felméréseket arról, hogyan értékelik saját háztartásukat, gazdasági helyzetüket az állampolgárok. A CVVM kommentárja szerint az elmúlt húsz évben az idei felmérés hozta a legpozitívabb eredményeket.
Legkevésbé 2012-ben voltak elégedettek a csehek, akkor csak a megkérdezettek 30 százaléka állította, hogy gondok nélkül kijön havi jövedelmével. Ezt követően a lakosság elégedettsége saját gazdasági helyzetével folyamatosan emelkedett.
"A 2012-es eredmény nem volt véletlen, hanem a 2008-ban kezdődő nemzetközi gazdasági válság logikus következménye" - mutatott rá a CVVM. A szociológusok megjegyzik: egészen 2017-ig minden évben magasabb volt az elégedetlenek aránya, mint az elégedetteké. Ezt követően megváltozott a helyzet, és fokozatosan emelkedik azoknak az aránya, akik pozitívan értékelik családjuk, háztartásuk gazdasági helyzetét.
A CVVM megjegyzi azt is, hogy a megkérdezett személyek szubjektív értékeléséről van szó. A legmagasabb szintű elégedettség a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, a kisvállalkozók, valamint a nagyobb cégek vezetői között van. Anyagi helyzetükkel leginkább a munkanélküliek, a szakképzettség nélküli munkások és a nyugdíjasok elégedetlenek.
A koronavírus-járvány következményeivel kapcsolatban feltett kérdésre a megkérdezettek 19 százaléka válaszolta azt, hogy családjának anyagi gondot okozott a járvány, míg 79 százalék azt állította, hogy nem voltak anyagi jellegű problémái.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready