2021. szeptember 26., vasárnap, Jusztina napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:55 Exit poll: fej-fej mellett a szocik és az álkeresztény-demokraták Németországban18:22 Gyurcsány pitbullja Karácsonyra támadt: offshore-cégnél cikibb a rágógumi közpénzből17:56 Szöul ismét beszélgetne Phenjannal17:30 60 millióan szavazhatnak ma Németországban a Merkel utáni Bundestagról16:42 Az ANO nyerheti a cseh választást, de előnye csökkent16:19 Izrael elismerését követelték néhányan Irakban, de elfogató parancsot adtak ki ellenük15:41 Kerékpározással rajzolta meg egy rajongó a Nirvana Nevermind-borítóját15:14 Az anyaországba telepítenék az afganisztáni kirgizeket14:48 Kenyai is jutott a dobogóra az etiópok közé a Berlin Marathonon14:29 Már csak az RMDSZ ragaszkodik a bukni készülő román miniszterelnökhöz13:44 Újabb foci-vb-t rendezne Putyin13:09 Jó napjuk volt Izlandon a baloldali-konzervatív-haladóknak12:24 Vagy ötven rosszul kopogtatót fogtak Szeged-Gyálarét külterületén11:46 A Harmadik Birodalom horogkeresztes zászlaját lengette a szél Ciszjordániában11:16 Kiállt a PDSZ a gyerekek suhancoktól való védelme miatt meghurcolt tanár mellett
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Többpárti választást és együttműködést ígérget a mianmari katonai junta vezetője

Min Aung Hlaing, a mianmari katonai junta vezetője új többpárti választás megrendezését ígérte vasárnap, és közölte, hogy kormánya kész együttműködni a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) különmegbízottjával.
Hlaing tábornok a mianmari tévében sugárzott beszédében mondta ezt abból az alkalomból, hogy a hadsereg fél éve buktatta meg a polgári kormányt, és vette át az ország irányítását.
Mianmarban február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hadsereg a hatalmat, és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori, de facto vezetőjét. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.
A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők több mint 930 embert öltek meg, és csaknem hétezret vettek önkényesen őrizetbe a junta elleni tüntetések elfojtásakor. A karhatalmi erőszak ellenére a demonstrációk folytatódnak az országban, pénteken Rangunban és Mandalaj városában vonultak az utcára az emberek.
A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet emberiesség elleni bűntények elkövetésével, gyilkosságokkal, emberrablásokkal, kínzásokkal, nemi erőszakkal és másfajta szexuális bűntényekkel vádolja a katonai vezetőket.
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet szerint a hadsereg legalább nyolc sajtóorgánum működési engedélyét vonta be, és több tucat újságírót tartóztatott le.
Az ASEAN-tagállamok vezetői április végén csúcstalálkozót tartottak az indonéziai fővárosban, Jakartában a mianmari válság megvitatására. A résztvevők egyezségre jutottak egy ötpontos válságrendezési tervben, amelyet aláírt Min Aung Hlaing tábornok is. Az egyezményben szerepeltek felhívások az erőszak beszüntetésére, illetve az is, hogy lehetővé teszik egy regionális megbízott látogatását az országba.
"Mianmar kész munkálkodni az ASEAN-együttműködésen a szervezet keretein belül, beleértve a párbeszédet az ASEAN mianmari különmegbízottjával" - fogalmazott tévébeszédében a juntavezér.
Az ASEAN külügyminiszterei hétfői tanácskozásukon véglegesítik a mianmari különmegbízott feladatait, amelyek az erőszak megszüntetését, a junta és az ellenlábasai közti párbeszéd elősegítését szolgálják majd.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready