2021. szeptember 24., péntek, Gellért napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:08 Van grafén az oltásban? Okozhat terméketlenséget? Mind meghalunk rákban? - A Vérnyúl-sorozat befejező része19:39 Orosz lap: nincs összefüggés a permi nyomozó öngyilkossága és az egyetemi ámokfutás között19:05 Illegális telepesfalu ellen tüntetett a palesztin, agyonlőtték a zsidó megszállók18:40 Szabadon engedték a volt katalán elnököt, de Szardínián kell maradnia18:35 Öten meghaltak balesetben Abonynál18:11 "A kézlevágás szükséges a biztonság érdekében" - a tálibok már csak azt vizsgálják, nyilvánosan kell-e végrehajtani17:41 Karácsonynak nem fér bele az integetés17:20 ORFK: egy hét alatt több száz intézkedés történt vezetés közbeni mobilozás miatt16:42 A torzó16:05 Schiffer: Jakab nem a nép, hanem a csőcselék hangja15:15 Műlábat rabolt az okos néger, majd a fejére kötözve sétáltatta14:48 Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban14:04 Elkeseredésében spammelni kezdett a Jobbik13:50 Az már rendben van, ha a munkáltató írja elő a kötelező oltást?13:27 Európai Bordalfesztivál kezdődik Baranyában
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Biden minél több afgánt szeretne az Egyesült Államokban üdvözölni

A tálibok erőszakos cselekedeteire hivatkozva az Egyesült Államok bővíti a befogadható afgán menekültek számát - áll az amerikai külügyminisztérium hétfői közleményében.
A tárca közölte, hogy az új, "kettes prioritás" nevet viselő intézkedés értelmében "kiterjesztik az Egyesült Államokba való végleges letelepedés lehetőségét sok ezer afgán állampolgárra és közvetlen családtagjaikra, akik veszélyeztetettek lehetnek amerikai kapcsolataik miatt, de nem jogosultak a Speciális Bevándorló Vízum (SIV) igénybevételére."
A külügyminisztérium tájékoztatása szerint egyes afgán állampolgárok mostantól az Egyesült Államok menekültügyi programján keresztül folyamodhatnak végleges letelepedési engedélyért. Az új szabályozás vonatkozik például azokra, akik egy az amerikai kormány által finanszírozott programban dolgoznak, vagy dolgoztak Afganisztánban, illetve akik az Egyesült Államokban működő médiavállalatoknak, vagy nem kormányzati szervezeteknek a jelenlegi vagy volt alkalmazottai. Ezen kívül azok is pályázhatnak, akik vállalkozóként, tolmácsként vagy fordítóként dolgoztak az Egyesült Államok és a NATO afganisztáni katonai műveletében.
Az amerikai és a NATO vezette szövetséges haderő májusban megkezdett kivonulásával párhuzamosan a tálibok az utóbbi két hónapban nagyszabású hadműveleteket indítottak, és jelentős területeket foglaltak el a közép-ázsiai országban, ugyanakkor még nem került kezükre egyetlen tartományi főváros sem. A biztonsági helyzetre tekintettel több ország is felszólította Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az ország területét a leghamarabb elérhető kereskedelmi járatokkal.
A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció hivatalosan júliusban indította el azt a kimenekítési hadműveletet, amelynek során azokat az afgán állampolgárokat mentik ki az ázsiai országból, akik a háború során segítették az amerikai erőket és ezért fennáll a veszélye, hogy a tálibok áldozataivá válnak, miután az Egyesült Államok kivonult az országból.
Az amerikai erőkkel együttműködő afgán állampolgárok első, több mint 200 fős csoportja pénteken érkezett meg az Egyesült Államokba. Az első evakuációs járattal 221 afgán állampolgár érkezett a különleges vízumprogram keretében, köztük 57 gyerek és 15 csecsemő.
Joe Biden a járat megérkezését "fontos mérföldkőnek" nevezte, egyúttal közölte, hogy szeretné elismerésben részesíteni azokat a háborús veteránokat, diplomatákat és egyéb amerikai állampolgárokat, akik szószólói voltak az afgán állampolgároknak. Az elnök köszönetet mondott az afgánoknak amiatt, hogy az Egyesült Államok "oldalán állnak", s úgy fogalmazott: büszke arra, hogy "otthon üdvözölheti őket".
Az amerikai kongresszus csütörtökön hagyta jóvá azt a jogszabályt, amely további 8000 vízumot és 500 millió dollárt tesz elérhetővé az afgán vízumprogram számára.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready