Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azzal vádolta általa meg nem nevezett szomszédos országok hatóságait, hogy nem engedik be területükre a migránsokat, és "félholt" embereket küldenek vissza Fehéroroszországba - jelentette csütörtökön a BelTA állami hírügynökség.
Az elnök egy nappal azután nyilatkozott, hogy előző nap egy súlyosan bántalmazott iraki személyt találtak a fehérorosz határőrök a litván határhoz közeli Benyakoniban. Lukasenka vizsgálatot rendelt el az elhunyt férfi ügyében. Kedden a fehérorosz határőrség arról adott hírt, hogy 24 óra alatt mintegy negyven külföldit zsuppoltak ki "egy szomszédos államból" Fehéroroszországba.
Zoom
A híresen "humanista" Lukasenkának jól megy a komcsibeszél (fotó: Sergei Gapon / The New York Times)
Az elnök kifejtette, hogy fehérorosz részről már felhívták ezeknek az országoknak a figyelmét a nemkívánatos jelenségekre. Mint mondta, nem gondolta volna, hogy a szomszédos országok hatóságai, melyeket náciknak nevezett, odáig mennek, hogy "embereket ölnek, és félholtakat dobnak át fehérorosz területre".
Lukasenka elmondta, hogy utasította a biztonsági erőket, fokozzák erőfeszítéseiket az államhatár őrzésére és a jogsértések megakadályozására, különösen az ország déli és nyugati részén.
Hozzátette, hogy a kialakult helyzettel kapcsolatos intézkedéseket meg kell vitatni. Ennek érdekében találkozót tartanak az illetékes államtitkárnál, amelyen jelen lesz a belügy- és a védelmi miniszter is. Lezárják a határ minden egyes méterét.
Hangoztatta, "Nem véletlenül fektettünk kolosszális összegeket a határőr alakulatokba, általában a biztonsági erőinkbe. Népünknek nyugalmat kell érzékelnie" - mondta végezetül.
Május végén Lukasenka arra figyelmeztetett, hogy országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó migránsokat, de a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot továbbra is folytatnia.
Vilnius azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be - többségében iraki - migránsokat, hogy aztán illegálisan az Európai Unió területére küldje tovább őket. Az Európai Unió azt veti a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan engedik át az illegális migránsokat Litvánia területére.
Frissítés: Magyarázkodhat a tsz-elnök brüsszeli embere
Az Európai Unió külügyi szolgálata bekérette Fehéroroszország brüsszeli képviseletének ideiglenes vezetőjét, hogy felszólítsa Minszket arra, ne használja a litván határhoz érkező migránsokat eszközként politikai céljai elérésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
"A külszolgálat magas rangú képviselője tolmácsolta a fehérorosz ügyvivőnek az EU határozott aggodalmait, miszerint a migránsok és a menekültek felhasználása teljességgel elfogadhatatlan" - jelentette ki Nabila Massrali szóvivő a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján.
Hozzátette: "ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, és Fehéroroszországnak tiszteletben kell tartania nemzetközi kötelezettségvállalását az illegális migráció, az emberkereskedelem és a migránsok elleni küzdelem terén".
Az EU azzal vádolja a fehérorosz hatóságokat, hogy szándékosan beengedik az illegális migránsokat Litvánia területére. Vilnius pedig azt veti a minszki vezetés szemére, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be - többségében iraki - migránsokat, hogy aztán a szankciók miatt egyfajta revansként illegálisan átküldje őket az EU területére.
Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió kész további, akár keményebb szankciókat bevezetni a fehérorosz kormány ellen, amennyiben az nem hagy fel az emberi jogok szisztematikus megsértésével.
Az EU legutóbb június végén határozott arról, hogy a Fehéroroszországgal szemben bevezetett megszorító intézkedések hatályát kiterjeszti, illetve gazdasági szankciókat hagy jóvá. A célzott gazdasági korlátozások a fehérorosz olaj-, műtrágya- és cigarettaipart érintenék, és kiterjednének a távközlésre, az energia-, olaj- és vegyiparra, valamint Fehéroroszország hamuzsír exportjára és a pénzügyi szektorra is.
Az unió szankciós listáján már 166 személy szerepel, köztük Aljakszandr Lukasenka elnök és két fia, valamint tizenöt olyan vállalat és ügynökség, amely közvetlen kapcsolatban áll a fehérorosz vezetéssel.
(MTI)
Mostanában dróttal simogatnának, ha lenne: Európa, segíts! Elfogyott a szögesdrót Litvániában