Jóváhagyta a francia alkotmánytanács azt a törvényt, amely előírja, hogy csak védettségi igazolvánnyal látogathatók a bárok és éttermek, és kötelezővé teszi az egészségügyi dolgozók számára a koronavírus elleni védőoltás szeptember közepéig történő felvételét.
Az ország legmagasabb bírói testülete megállapította, hogy a védettségi igazolást előíró jogszabály nem ellentétes az ország alkotmányával, és "kiegyensúlyozottan egyezteti az egészség védelmét, illetve az egyéni és kollektív szabadságjogokat".
Július 21-én lépett érvénybe az 50 főnél nagyobb részvétellel működő kulturális és szórakoztató intézményekben az a rendelet, amely előírta a védettségi igazolvány - friss negatív Covid-teszt, oltási igazolás, illetve a betegségből való felgyógyulás igazolása - bemutatását.
A parlamenti képviselők és a szenátorok hatnapos vita után szavazták meg az utcai tüntetéseket kiváltó jogszabályt, amely augusztus 9-én lép hatályba. Baloldali képviselők azonban az alkotmánytanácshoz fordultak, mert szerintük a törvény aránytalan mértékben követeli meg a védettségi igazolvány bemutatását és sérti az egyenlőség elvét.
Csütörtöki döntésével ugyanakkor az alkotmánytanács semmisnek nyilvánította a törvény több rendelkezését. Megállapította egyebek mellett, hogy a tíznapos kötelező karantén előírása azok számára, akiknek a koronavírustesztje pozitív lett, sérti a szabadságjogokat.
A bíróság úgy rendelkezett, hogy bár a munkaadók felfüggeszthetik azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem hajlandók beoltatni magukat a Covid-19 ellen vagy negatív koronavírus-tesztet bemutatni, de nem bocsáthatják el őket.
A jogszabálytervezetet Emmanuel Macron elnök nyújtotta be júliusban, amikor a Franciaországban 112 ezer halálos áldozatot követelő koronavírus delta variánsa miatt a járvány negyedik hulláma a tetőfokon volt.
A védettségi igazolványt sokan vitatják Franciaországban, a múlt hét végén több mint 200 ezren tiltakoztak a törvény ellen országszerte.
A több mint 67 millió lakosú Franciaországban a lakosság közel 54 százaléka kapta meg mind a két adag védőoltást. Ezzel párhuzamosan az erősen fertőző delta variáns miatt az elmúlt napokban egyre nő a kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek száma.
Emmanuel Macron csütörtökön erősítette meg: a kormánya arra készül, hogy szeptemberre megszervezi az emlékeztető oltás kampányát a legsérülékenyebb és a legidősebb lakosok számára.
"Igen, valószínűleg szükség lesz egy harmadik oltásra, de nem mindenkinek egyszerre, hanem jelenleg a legidősebbek és a legsérülékenyebbek számára" - mondta az elnök a bréganconi erődben, a francia államfők nyári rezidenciájában felvett szelfi-videóban.
(MTI)