A libanoni Hizbulláh sí’ita milícia szerdán is próbálkozott föld-föld rakéták indításával izraeli területre, de a Kirját-Smoná városra irányzott három rakéta a nyílt mezőn csapódott be. Ma már 21 rakétát indított a milícia, ám közülük egyik sem ért célba lakott területen. Izraeli katonai vélemény szerint a Hizbulláh szándékosan „lőtt mellé”, mert nem szeretne háborúba keveredni Izraellel. Egy libanoni drúz faluban a lakosok elfogták a Hizbullah rakétaindító-állványát szállító autót, és átadták azt a libanoni hadseregnek – írja a 20.il.co.il hírportál és az arabic.rt.com honlapja.
Zoom
Svájje dél-libanoni drúz faluban a Hizbulláhtól elkobott rakétaindító-állvány (fotó: videókép)
A mai nap folyamán izraeli területre indított, összesen 21 föld-föld rakéta indítása sem volt sokkal sikerültebb a szerdai három, mert az izraeli légvédelem, úgynevezett Vaskupola-rendszere közülük tízet a levegőben hatástalanított, míg 11 rakéta lakatlan területen, a libanoni-izraeli határon levő, 1529 méter magas Dzsebel Ruúsz (Fejek hegye - جبل رؤوس) térségében landolt. Az izraeli hadsereg azonnali tüzérségi tüzet irányzott a rakéták bemért indítási helyeire. A Hizbulláh ezúttal is felelősséget vállalt a rakétázásért, s egyben közölte, hogy a mai támadás a Kirját-Smoná városra szerdán irányzott rakéták következtében libanoni célpontokat ért izraeli légicsapás megbosszulása volt. (Pontosabban, lett volna…)
Zoom
Működésben a Vaskupola-rendszer (fotó: videókép)
Mindenesetre a Hizbulláh szerdai és mai rakétatámadása még a külső szemlélő, a nem katonai szakértő számára is meglehetősen amatőr módon lett kivitelezve, amit Rán Koháv vezérezredes, az izraeli hadsereg szóvivője is alátámasztott, amikor a mai rakétatámadás után kijelentette: a Hizbulláh szándékosan irányította lakatlan, nyílt térségekre, s nem pedig polgári személyekre a rakétákat. A szóvivő szerint mindez azt mutatja, hogy a sí’ita szervezet valójában nem kíván hadba lépni Izraellel. Mindenesetre Náftáli Bennett izraeli miniszterelnök a mai rakétatámadást követően megbeszélésre hívta össze Beni Ganz hadügyminisztert, Áviv Kohávi vezérkari főnököt és más magas beosztású biztonságpolitikai szakpolitikusokat.
Zoom
A drúzok lefoglalta rakétaindító-állvány (fotó: videókép)
A Hizbulláh mai rakétatámadásának egyik érdekes kísérő jelenségeként a drúzok lakta S’vájje libanoni falu lakosai a Hizbulláh harcosaitól elkobozták azt a rakétaindító-állványt szállító járművet, amelyről a rakétákat Izraelre indították. A rakétaindító-állvány összesen 32 csövéből a falusiak akcióba lépéséig 21 rakétát indítottak izraeli területre. A járművet a drúzok átadták a libanoni hadseregnek, mert szerették volna elkerülni, hogy az izraeli hadsereg az ő falujuk ellen is támadást indítson.
H. J. – Kuruc.info
Korábban írtuk: Ismét rakétákat lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre
Több mint tíz rakétát lőttek Libanonból Észak-Izraelre, a Vaskupola légvédelmi rendszer azonban megsemmisítette a lövedék többségét - jelentette az izraeli közszolgálati rádió pénteken.
A Golán-fennsíkon és Észak-Galileában a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy tartózkodjanak az óvóhelyeken. Legalább egy rakéta lakatlan izraeli területen csapódott be, a mentőszolgálat szerint nem keletkeztek károk, személyi sérülés sem történt.
A hadsereg főtisztjei és a politikai vezetők helyzetértékelő megbeszélést fognak tartani az északi határon utóbbi napokban kezdődött támadások miatt.
A libanoni lövedékeket a héber nevén Har Dov, arab nevén Séba földek nevű területre célozták, egy olyan térségre, ahol korábban már zajlottak incidensek Izrael és a Hezbollah, a libanoni radikális síita szervezet között.
Ennek a területnek a hovatartozása vitatott, Izrael szerint 1967 előtt Szíriához tartozott, de a Hezbollah Libanonnak követeli. A libanoni média a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerint arról számolt be, hogy a rakétákat a Libanon déli részén, Nabatijja város közelében lévő al-Arakub környékéről lőtték ki. Később izraeli repülőgépek repültek Libanon déli részére, különösen al-Arakub térsége fölé.
Kedden három rakétát indítottak Libanonból izraeli területre, ezután az izraeli tüzérség három hullámban lőtte azokat a helyeket, ahonnan a rakétákat indították.
Izrael 2006-ban háborút vívott a libanoni radikális síita szervezet, a Hezbollah ellen. Az északi, libanoni határ vidéke azóta többnyire csendes, de nemrégiben, július 20-án szintén kilőttek Izrael felé két rakétát a határ túloldaláról.
(MTI)