Az amerikai képviselőház demokrata párti képviselőcsoportja az amerikai történelem egyik legnagyobb adóemelését javasolja, hogy ebből finanszírozzák Joe Biden elnök 3500 milliárd dolláros szövetségi szociális-jóléti kiadásokra tett indítványát - jelentette a Washington Times című lap online kiadása.
A vezető amerikai jobboldali konzervatív politikai napilap információi szerint a képviselőház költségvetési bizottságának demokrata párti tagjai 881 oldalas törvénytervezetet dolgoztak ki. A tervezet egy sor olyan adóemelési és egyszeri költségvetési bevételnövelő javaslatot tartalmaz, amely szerintük biztosítaná Biden óriási kiadásokkal járó szociális programjának teljes finanszírozását.
A demokraták adóemelési tervei elsősorban a fogyasztási és társasági adónemeket érintenék, így például a dohánytermékek jövedéki adójának emelését; a társasági adókulcs 21 százalékról 26,5 százalékra növelését; a tőkehozam-jövedelemadó kulcsának 20 százalékról 25 százalékra emelését; a személyi jövedelemadó legfelső kulcsának 37 százalékról a Donald Trump korábbi elnök hivatali ideje előtti 39,6 százalékra növelését; 3 százalékos többlet-vagyonadó bevezetését az 5 millió dolláros jövedelmi szint felett; valamint a vállalatok külföldi bevételét terhelő adó legalacsonyabb kulcsának 10,5 százalékról 16,6 százalékra való felemelését.
A demokrata adócsomagot teljes egészében elutasító republikánus képviselőcsoport és a törvénytervezet demokrata párti bírálói szerint az adóemelési tervek kudarcot hoznak, mivel megnövelnék az inflációt, gúzsba kötnék a gazdaságot, és felgyorsítanák a vállalati munkahelyek külföldre telepítését. A javasolt társasági adókulcs ugyanis magasabb, mint számos, az Egyesült Államok gazdasági versenytársának számító külföldi országban, például Kínában is.
"Az amerikai társasági adókulcs megemelése lesz Biden elnök következő súlyos hibája - mutatott rá Grover Norquist, az adóemelés ellen küzdő "Amerikaiak az Adóreformért" nevű, a republikánusokhoz közel álló szervezet elnöke. "A társaságiadó-emelés csökkenteni fogja a béreket, növelni az árakat, és gyengíteni az amerikai versenyképességet" - hangsúlyozta Norquist.
Richard Neal massachusettsi képviselő, a költségvetési bizottság demokrata párti elnöke azzal utasította vissza a bírálatokat, hogy az adóemelésekből finanszírozott szociális-jóléti program intézkedéseire mindenképpen szükség van.
A demokraták pártvonalak mentén történő szavazással szeretnék elfogadtatni az adóemelési törvénytervezetet a képviselőházban, majd egy különleges eljárási megoldással kívánják "áterőltetni" a szenátuson, amellyel kikerülnék a republikánusok várható obstrukciós kísérleteit.
A demokrata adóemelési tervek azonban csak részben finanszíroznák Biden elnök szociális programját, amelyben új közoktatási és egészségügyi ellátási elemek, az illegális bevándorlókra vonatkozó amnesztia, valamint a klímaváltozás kezelését célzó intézkedések is megtalálhatók.
A demokraták finanszírozási terve között szerepel több tucat jövedelemadó-csökkentési lehetőség eltörlése vagy korlátozása is, például a Donald Trump előző elnök mérföldkőnek számító, 2017-es adócsökkentési csomagjában szereplő ingatlanadó-mentességek számának csökkentése.
A Washington Times rámutatott: a képviselőházi demokraták "emberi erőforrás és infrastruktúra" néven igyekeznek eladni a költekezési programot a szavazóknak, mivel szerintük a csomag kiegészíti azt az 1200 milliárd dolláros, kétpárti támogatású infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatot, amely az utak, hidak és repülőterek építését szorgalmazza.
A szenátus ezt a törvényjavaslatot augusztusban fogadta el, és végső elfogadásra már visszaküldte a képviselőháznak, de annak elnöke, Nancy Pelosi kaliforniai demokrata párti képviselő összekapcsolta a két fenti tervezetet, és azelőtt szeretne előrelépést elérni a 3500 milliárd dolláros szövetségi szociális-jóléti program törvénytervezetének elfogadásával, mielőtt újra a képviselőház napirendjére tűzi az infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatot.
A demokrata párton belüli szélsőbaloldali és mérsékelt frakciók közötti harcok azonban a Washington Times szerint megakadályozhatják az adóemelési törvényterv elfogadását. Számos demokrata párti képviselő ugyanis nehéz újraválasztási küzdelemmel néz szembe 2022-ben, ezért az adóemelés elutasításával fenyeget, amennyiben nem állítják vissza a Trump elnök által korábban kiterjesztett, a tagállami és helyi adók csökkentését jelentő programot.
Az adóemelési tervezet általános republikánus elutasítása miatt a kérdésben megosztott képviselőházi demokrata frakció csakis úgy tudja majd elfogadni a javaslatot, ha szinte teljes egységben voksol, és legfeljebb három képviselője nem szavazza meg a tervezetet.
(MTI)