Tiltakozását fejezte ki szerdán a grúziai fővárosban, Tbilisziben Carl Hartzell, az Európai Unió (EU) grúziai nagykövete, miután kiszivárgott, hogy a grúziai titkosszolgálatok többek között nyugati diplomatákat és politikusokat hallgattak le.
"Nagyon komolyan vesszük ezeket az eseteket, mivel kétségeket ébresztenek a - különböző országok közötti diplomáciai kapcsolatokat szabályozó - bécsi egyezmény betartásával kapcsolatban" - mondta a sajtónak Hartzell.
Szavai szerint az EU "nem tartja természetesnek, hogy egy olyan barát és szövetséges, mint Grúzia, így viselkedjen" az unióval szemben. "Ezért bekéretjük a grúziai nagykövetet (Vahtang Maharoblisvilit) az EU brüsszeli székhelyére, hogy foglaljon állást, és tájékoztasson a következő lépésekről" - jelentette ki.
A lehallgatásokról egy kaliforniai IP-című, magát meg nem nevező személy tájékoztatta múlt hétfőn egy e-mailben a grúziai ellenzéki televíziós csatornákat. A lehallgatásokat az Állambiztonsági Szolgálat (SUS) végezte, amely titokban felvette magas rangú egyházi személyek, diplomaták és politikusok beszélgetéseit. A Formula tévé szerint a lehallgatott diplomaták között van az uniós diplomáciai misszió vezetője, Rán Gidór, Izrael grúziai nagykövete, valamint az amerikai nagykövetség számos alkalmazottja.
A lehallgatások napvilágra kerülését követően a grúziai főügyészség eljárást indított "titoksértés" címén.
Irakli Garibasvili grúziai miniszterelnök kijelentette, hogy a botrány "árt Georgiának", mindazonáltal arra intett, hogy várják meg a vizsgálat végét. "Ki kell deríteni, hogy ki, mikor és milyen célból végezte ezeket a lehallgatásokat" - mondta.
Roman Gociridze, az ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom (ENM) képviselője úgy fogalmazott: "Georgia súlyos nemzetközi botrányba keveredett".
Vahtang Maiszaia szakértő szerint a lehetséges diplomáciai botrány komoly problémává válhat a kormányzó Georgiai Álom nevű párt számára, különös tekintettel arra, hogy a tervek szerint október elején regionális választásokat tartanak az országban.
(MTI nyomán)