Őrizetbe vették egy moszkvai repülőtéren az egyik legismertebb orosz hackert, Alekszej Burkovot, miután kitoloncolták az Egyesült Államokból - jelentette az orosz belügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva a TASZSZ orosz hírügynökség kedden.
Burkovot a kibertérben elkövetett bűncselekmények miatt kilenc év börtönbüntetésre ítélte egy amerikai bíróság tavaly júniusban. Az ítéletet azzal indokolták, hogy két weboldalt működtetett, amelyek különféle bűncselekmények elkövetését segítették elő.
Alekszej Burkov egyik oldalán (CardPlanet) lopott hitelkártyaadatokkal lehetett kereskedni, míg a másikon (DirectConnection) egy kifejezetten kiberbűnözőknek fenntartott klubot üzemeltetett. Ezen a felületen a hackerek kártékony szoftvereket, lopott személyazonosságokat adhattak-vehettek, megbízásokat fogadhattak el, és pénzmosási szolgáltatást vállalhattak. A klubtagsághoz anyanyelvi szintű orosz nyelvtudás, három klubtag ajánlása és egy 5000 dolláros letét kellett.
Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége nem reagált azonnal Burkov kitoloncolásának hírére.
Hasonló lépésekre ritkán kerül sor, mert Oroszország és az Egyesült Államok nem kötött kiadatási egyezményt egymással.
Burkovot 2015 decemberében fogták el izraeli látogatása során a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren, és 2019 novemberében adták ki az Egyesült Államoknak. 2020 januárjában bűnösnek vallotta magát csalásban, személyazonosság-lopásban, számítógépek feltörésében és pénzmosásban.
Zoom
Burkov a legfelsőbb bíróságon Jeruzsálemben (fotó: Jonatán Sindel/Flash 90)
A férfi családja azt remélte, hogy Izrael egy esetleges fogolycsere keretében átadja Burkovot Oroszországnak, de erre nem került sor.
A rendőrség a seremetyjevói nemzetközi repülőtéren vette őrizetbe a hackert - közölte Irina Volk orosz belügyi szóvivő.
A férfi ellen távollétében vádat emeltek Oroszországban, és az Interpolon keresztül próbálták elérni letartóztatását - emlékeztetett a szóvivő.
(MTI)